Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που σχεδιάζει η Κομισιόν και η ευκαιρία για την Ελλάδα

Φωτό αρχείου

Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία με ένα νέο ενεργειακό σύμφωνο με συγκεκριμένες δράσεις αποτελεί τη νέα προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής μαζί με την ενίσχυση της ενέργειας από ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση για την εργαλειοθήκη αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας που αρχικά επρόκειτο να δημοσιευθεί χθες Τετάρτη (2 Μαρτίου) αναβάλλεται για μία εβδομάδα και θα αναδιατυπωθεί, όπως αναφέρει σχετική διαρροή σε νέο άξονα σύμφωνα με το Euractiv.

Πλέον, το κείμενο που ετοιμάζει η Κομισιόν θα είναι προσανατολισμένο στην ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με επενδύσεις σε ΑΠΕ και διαφοροποίηση πηγών ενέργειας.

Για την Κομισιόν η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου συνδέονται με την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές για το 90% του φυσικού αερίου της, το 40% του οποίου ελέγχει η Ρωσία.

«Αυτή η εξάρτηση έχει επιδεινώσει την τρέχουσα κατάσταση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε η διαρροή.

ΑΠΕ και διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού

«Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ευρώπη από ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική ενέργεια ή βιομάζα μειώνει την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βραχυπρόθεσμα, η διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού θα έχει τη μορφή περισσότερου LNG, που θα αποστέλλεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

Μακροπρόθεσμα, η Κομισιόν στοχεύει να αυξήσει την ποσότητα εναλλακτικών αερίων, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. Το προσχέδιο προτείνει μια φιλοδοξία για παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων βιοαερίου έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, για να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, η Κομισιόν θα αναπτύξει τον λεγόμενο «Επιταχυντή Υδρογόνου», συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εφαρμογής του πακέτου φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζοντας την έγκριση κρατικών ενισχύσεων για έργα υδρογόνου ως θέμα προτεραιότητας. Ακόμη και με αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί επίσης να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο ενεργειακό κόμβο

Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση ανέδειξε την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ευρώπη προσανατολίζεται σε μια νέα ενεργειακή πολιτική με προτεραιότητα την ανάπτυξη των υποδομών FSRU για την υποδοχή LNG, δημιουργώντας μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Η προώθηση των επενδύσεων σε νέες υποδομές FSRU, με τη στήριξη των κοινοτικών κεφαλαίων, θα συμβάλουν ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.

Όπως είπε εξάλλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα FSRU αποτελούν τη συντομότερη λύση για τη μείωση της εξάρτησης από το εισαγόμενο αέριο προκειμένου να καταστεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας πιο ανθεκτικό όσον αφορά στις αυξήσεις των τιμών και την επάρκεια.

Οι 5 πύλες LNG που θα έχει η χώρα την επόμενη τριετία (Ρεβυθούσα, 2 από την Gastrade, Mediterranean Gas στον Βόλο, Διώρυγα GAS στην Κόρινθο) θα ανοίξουν τον δρόμο για να αντικατασταθεί ουσιαστικά το ρωσικό αέριο στην ελληνική αγορά (2 με 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) αλλά και να καλύψουν και τις ανάγκες των χωρών πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας μέχρι και την Ουκρανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανάγκες τους θα είναι αυξημένες ετησίως κατά περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα τα επόμενα χρόνια.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ