Ράλι κάνουν ξανά οι τιμές της ενέργειας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν μεγάλες απώλειες, καθώς οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια αβεβαιότητα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το ρούβλι ανέκαμψε από τις χθεσινές απώλειες και σταθεροποιήθηκε, ενώ η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε capital controls που δεν επιτρέπουν τις πωλήσεις ρωσικών assets από ξένους επενδυτές.
Τα ρωσικά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά σήμερα και ορισμένες πλατφόρμες για συναλλαγές ομολόγων δεν έδειχναν πλέον τιμές, αλλά τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη λειτούργησαν, αλλά με μεγάλη νευρικότητα.
Οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη μετοχών Stoxx 600 άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, φθάνοντας το 2% στα μέσα της συνεδρίασης, ενώ και η Wall Street άνοιξε με μικρές απώλειες.
Στα 104 δολάρια το πετρέλαιο - Πάνω από τα 110 ευρώ το φυσικό αέριο
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε σχεδόν 8%, πλησιάζοντας τα 106 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.
Η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη (TTF) έκανε άλμα 12% πάνω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του φυσικού αερίου είναι πλέον 60% αυξημένες σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν άρχισαν να εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
«Η εύθραυστη κατάσταση στην Ουκρανία και οι χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διατηρήσουν την ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα και ακόμη υψηλότερα αν η σύγκρουση κορυφωθεί περαιτέρω», δήλωσε αναλυτής της Rystad Energy σε σημείωμά του.
Ανοδος των τιμών για το σιτάρι - Μείωση των αποδόσεων των ομολόγων
Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν να αυξάνονται έντονα και σήμερα, μετά τις αυξήσεις της περασμένης εβδομάδας. Μετά την αύξηση της τιμής του σιταριού πάνω από 20% τον Φεβρουάριο, σήμερα σημειώθηκε νέα αύξηση περίπου 5%, ενώ άνοδο σχεδόν 4% σημείωνε και η τιμή του καλαμποκιού. Αύξηση κατέγραψε και η τιμή του χαλκού, με την τιμή του να αυξάνεται 1,5% συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ημερών. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών, ενώ η Ρωσία είναι και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο.
Σε αντίθεση με τις μετοχές, οι τιμές των ομολόγων, όπως και του χρυσού και του ελβετικού φράγκου αυξήθηκαν, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων πέρασε ξανά σε αρνητικό έδαφος και γενικότερα οι αποδόσεις μειώθηκαν σημαντικά για όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και των ελληνικών. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων διαμορφωνόταν στο 2,3%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!