Καθώς η αγορά αντιμετωπίζει με τρόμο την επερχόμενη περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς αποφάσεων για να στηρίξει τη βιομηχανία.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία που διοργάνωσε η Ελληνική Παραγωγή, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε τόσο σε όσα έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και στις νέες αποφάσεις που ετοιμάζονται.
Ήδη όπως είπε η κυβέρνηση (μαζί με τη ΔΕΗ) έχει συμβάλει με 2 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά. Το επόμενο που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την ενεργειακή κρίση, το οποίο αν είναι 100 δισ. ευρώ, τότε τα 2 δισ. θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών της Ε.Ε. απέναντι σε ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ. 10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.
Βιομηχανία: Έρχεται και κάμψη της ζήτησης
Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία έχει αυξηθεί 40% προκαλώντας αυξήσεις στα προϊόντα 20-40% και πλέον οι συνεχείς αυξήσεις δημιουργούν ευρύτερους προβληματισμούς.
Οι αυξήσεις και ο πληθωρισμός μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, και κυριαρχεί ο φόβος, κάμψης της ζήτησης στην Ευρώπη λόγω των αυξήσεων των τιμών που θα στρέψει το ενδιαφέρον στα φθηνότερα προϊόντα τρίτων χωρών, ανέφεραν εκπρόσωποι της βιομηχανίας.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι "να χρησιμοποιεί κάθε ευρώ που περισσεύει για την ελάφρυνση του υψηλού ενεργειακού κόστους". Παίρνουμε όλα τα έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ και τους ρύπους, αλλά και κέρδη των παραγωγών όπως της ΔΕΗ, που συνεισφέρει ώστε να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής. "Η ΔΕΗ έχει ξοδέψει 600 εκατ. ευρώ για να απορροφήσει κομμάτι των αυξήσεων και μαζί με το 1,4 δισ. που έχει ξοδέψει το Κράτος, συνολικά 2 δισ. έχουν χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση των αυξήσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι ζητάει η βιομηχανία
Προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό κόστος, η βιομηχανία πρέπει να επιταχύνει την προσπάθειά της να παράγει ή να αγοράζει με διμερή συμβόλαια πράσινη ενέργεια. Επίσης τονίστηκε η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, σταθερών κανόνων και πολιτικής που ενισχύει τη βιομηχανία.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζήτησαν να διευκολυνθεί η προσπάθεια της βιομηχανίας να αποκτήσει ΑΠΕ και να μπορεί να βρει διμερή συμβόλαια αλλά και να αναγνωριστούν στη βιομηχανία μακροχρόνια δικαιώματα στις διασυνδέσεις για να υποστηριχτούν και οι διασυνοριακές συναλλαγές.
Ζητήθηκε άμεση καθιέρωση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στα ΑΠΕ και άρση των προβλημάτων στους όρους σύνδεσης.
Και να γίνει αναβάθμιση δικτύων ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε net metering αλλά και να αναπτύξουν τις δικές τους επενδύσεις ΑΠΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!