Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανική κρίση: Η ενεργειακή επάρκεια στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ - Τα σενάρια «πολέμου»

Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας έρχεται πάλι στο προσκήνιο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης. Όλα τα δεδομένα και τα σενάρια επαναξιολογήθηκαν με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στο σημερινό ΚΥΣΕΑ. 

Μετά το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ένοπλη σύγκρουση μοιάζει πιο κοντινή από ποτέ. Και κατά συνέπεια όλα τα βλέμματα κατευθύνονται στην αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε περίπτωσης κλιμάκωσης.

Πολύ περισσότερο καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε χθες αργά τη νύχτα οδηγίες στο υπουργείο Αμυνας της χώρας να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Ντονμπάς, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εγκαθιδρύσει άμεσα διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Ντονέτσκ όσο και με το Λουγκάνσκ.

Κρίσιμο ζήτημα οι κυρώσεις

Για την ενεργειακή επάρκεια, κρίσιμο θέμα είναι οι κυρώσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την ενεργειακή ασφάλειά της και οι αρμόδιες Αρχές είναι σε επαφή με τη ΡΑΕ και την αγορά για κάθε ενδεχόμενο.

Πέρα από το θέμα της επάρκειας, η πορεία των τιμών αερίων και η εκτίναξη που μπορεί να προκαλέσει στις τιμές ενέργειας αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα ανησυχίας.

Ήδη στην προηγούμενη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια, με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός ή ακόμη και διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας»

Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η κυβέρνηση «η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί».

Το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια

Η ΡΑΕ είχε παρουσιάσει το σχέδιο που έχει εκπονήσει από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ προκειμένου η ελληνική αγορά να έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει:

  • Αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και των λιγνιτικών της ΔΕΗ.
  • Μετατροπή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο.
  • Αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά και για την αγορά της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα καλύπτει το 40% των αναγκών της με ρωσικό αέριο και αν δεν επιβληθούν γενικευμένες κυρώσεις, δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας.

Σύμφωνα με πηγές, η ανησυχία για την ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, καθώς η τροφοδοσία της Ελλάδας με ρωσικό αέριο γίνεται από άλλη διαδρομή, ανατολικά και όχι μέσω Ουκρανίας. Ειδικότερα, το ρωσικό αέριο της Gazprom φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TurkStream, μέσω Βουλγαρίας. Το ακραίο σενάριο της διακοπής παροχής αερίου μέσω του TurkStream θεωρείται απίθανο. 

Φόβος για τις τιμές

Ωστόσο, ακόμη και αν η επάρκεια αερίου μπορεί να εξασφαλιστεί στην ελληνική αγορά, ο κίνδυνος να εκτοξευθούν οι τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανεξέλεγκτος.

Η κλιμάκωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου και να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμη και για μπλακ άουτ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή.

«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας, χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλωστε και πριν από αυτές τις εξελίξεις η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14%, στα 88 ευρώ τη μεγαβατώρα, μετά τις εξελίξεις.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ