Οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κυριολεκτικά σε δυσθεώρητα ποσοστά, και απειλούν να ροκανίσουν σημαντικά την προσδοκώμενη ανάπτυξη το 2022, που εκτιμάται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και διεθνείς οργανισμούς στην περιοχή του 5%.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι αναμφίβολα είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο και αυτό διότι τόσο πρωτογενώς, όσο και δευτερογενώς κόβουν ανάπτυξη και, βέβαια, υπονομεύουν την επίτευξη του στόχου για το ύψος της ανάπτυξης, αλλά και το πρωτογενές αποτέλεσμα.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι δεν πρόκειται να «ξαναγραφτεί» ο στόχος για το έλλειμμα που είναι στο 1,4%. Και αυτό, διότι αφενός υπάρχουν κανόνες, έστω και αν ισχύει για το 2022 η ρήτρα διαφυγής και αφετέρου, διότι η Ελλάδα με τόσο υψηλό χρέος δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει ελλείμματα και μάλιστα τόσο υψηλά, διότι διακυβεύεται τόσο η αξιοπιστία της χώρας, όσο και η διατήρησή της σε ενάρετη τροχιά.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για όσο διάστημα συνεχιστεί η ακρίβεια, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας, θα «κουρεύεται» η προσδοκώμενη ανάπτυξη.
Ο τουρισμός μπορεί να επιφέρει την ισορροπία
Αντίβαρο στην όλη υπόθεση μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός, δεδομένου ότι οι ενδείξεις στην παρούσα χρονική στιγμή δείχνουν ότι οι επιδόσεις την φετινή χρονική περίοδο μπορεί να αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς προβλέψεις, εντούτοις όλα δείχνουν ότι όχι μόνο θα είναι η τουριστική κίνηση κατά πολύ καλύτερη από πέρυσι, αλλά ενδεχομένως να αγγίξει ή και να ξεπεράσει αυτή του 2019, που η Ελλάδα είχε επιτύχει το απόλυτο ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι ενός από τους μεγαλύτερους tour operator, της TUI εκτιμούν ότι θα έρθουν στην Ελλάδα εφέτος περισσότεροι τουρίστες από ό,τι το 2019. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού, με τις προκρατήσεις να κινούνται σε πολύ υψηλότερα των περυσινών επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπερβαίνουν και αυτές του 2019, που ουσιαστικά είναι και το έτος αναφοράς.
Ειδικά από χώρες της Βορείου Ευρώπης και από το Ηνωμένο Βασίλειο οι προκρατήσεις είναι εντυπωσιακά αυξημένες.
Με βάση τα παραπάνω, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η όποια ζημιά προκληθεί από την ακρίβεια και ειδικά από τις υψηλές τιμές σε αέριο και πετρέλαιο, μπορεί να υπερκαλυφθεί από μία πιθανή υπερ-απόδοση του τουρισμού.
«Παγίδες» σπαρμένες στο δρόμο
Ωστόσο, στο δρόμο υπάρχουν αρκετές παγίδες, με ορατές αυτές της πανδημίας, που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κινηθεί η κατάσταση χωρίς αρνητικές εκπλήξεις και θα επανέλθει η κανονικότητα.
Και, τέλος, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Για την ώρα μπορεί να έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η κατάσταση παραμένει ρευστή και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ρευστότητα αυτή ενδεχομένως να διατηρηθεί επί μακρόν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!