Εάν ο τουρισμός και οι εξαγωγές κράτησαν την Ελλάδα όρθια τα χρόνια των μνημονίων, τώρα, ελέω κορονοϊού, έχουν μετατραπεί σε δύο από τους πιο αδύναμους κρίκους, εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχτηκαν καθιστώντας αβέβαιο το σκηνικό στην εγχώρια οικονομία.
H μείωση του ΑΕΠ κατά 11,7% σε σχέση με το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οφείλεται στην κατάρρευση αυτών των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας.
Η «βουτιά» κατά 12,6 δισ. στις τουριστικές εισπράξεις (καθώς μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα έσοδα ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι στην ίδια περίοδο) και η μεγάλη πτώση στις εξαγωγές κατά 44,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019 χτυπούν «καμπανάκι» και αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψή τους. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι από την πορεία τους θα εξαρτηθεί η ταχύτητα επιστροφής στην ανάπτυξη το 2021 αφού μπορούν άμεσα να δώσουν απτά αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που εξετάζουν επιπλέον μέτρα ενίσχυσής τους από το νέο έτος, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η αναγέννησή τους.
Τουρισμός και εξαγωγές αποτελούν δύο από τους βασικότερους αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τέταρτο του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δημιουργεί ο τουρισμός, αναδεικνύοντας τόσο την καταλυτική σημασία του για την εθνική οικονομία και την απασχόληση όσο όμως και την ανάπτυξη της χώρας. Η άμεση δραστηριότητα του τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ και η συνολική από 27,5% έως 33,1%. Από την άλλη, η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 38%, ενώ οι καθαρές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αποτέλεσαν, τη διετία 2018-2019, το βασικό πυλώνα της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!