Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση η μεταποίηση στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Aισθητή συρρίκνωση στις 42,3 μονάδες από τις 48,7 μονάδες του Οκτωβρίου κατέγραψε ο τομέας μεταποίησης στη χώρα τον Νοέμβριο/ Πηγή: Pixabay
Aισθητή συρρίκνωση στις 42,3 μονάδες από τις 48,7 μονάδες του Οκτωβρίου κατέγραψε ο τομέας μεταποίησης στη χώρα τον Νοέμβριο/ Πηγή: Pixabay

Στις 42,3 μονάδες έκλεισε τον Νοέμβριο ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI), καταγράφοντας αισθητή συρρίκνωση από τις 48,7 μονάδες του Οκτωβρίου.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπέδειξαν δριμύτερη επιδείνωση της συνολικής απόδοσης του μεταποιητικού τομέα από τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, καθώς ο τομέας οδηγήθηκε σε περαιτέρω ύφεση για άλλη μια φορά. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν μάλιστα από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί από την έναρξη συλλογής των δεδομένων, τον Μάιο του 1999, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η συνολική υποχώρηση του τομέα οφείλεται στη σημαντική μείωση των νέων εισερχόμενων παραγγελιών. Οι νέες εργασίες υποχώρησαν με τον εντονότερο ρυθμό από τον Απρίλιο που καταγράφηκε το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, καθώς οι περιορισμοί λόγω COVID-19 και η εξασθενημένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις. Αξιοσημείωτη συρρίκνωση παρατηρήθηκε επίσης στις νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Οι Έλληνες κατασκευαστές, συμμετέχοντας στην έρευνα, υπογράμμισαν την υποτονική ζήτηση σε βασικούς προορισμούς εξαγωγών μετά τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Η παραγωγή υποχώρησε με σημαντικό ρυθμό αντανακλώντας τη μείωση των νέων παραγγελιών. Παρότι οι περαιτέρω περιορισμοί μείωσαν τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα, δεν ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση λόγω της αισθητής υποχώρησης της ζήτησης των πελατών. Ως εκ τούτου, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν και πάλι και μάλιστα με σημαντικό ρυθμό.

Κατ' αντιστοιχία με τις λιγότερες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού και τη μειωμένη ζήτηση των πελατών, οι επιχειρήσεις μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Νοέμβριο. Ο ρυθμός περικοπής των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρός και ο ταχύτερος από τον Μάιο.

Ελλείψεις προμηθειών

Παράλληλα, οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν ταχύτερη και δριμεία αύξηση της επιβάρυνσης κόστους στα μέσα του τέταρτου τριμήνου.

Οι αναφορές για ελλείψεις προμηθειών, το μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς λόγω των αυξημένων περιορισμών και οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών εισροών. Η αύξηση του κόστους ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2018. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις χρεώσεις εκροών με οριακό ρυθμό, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ήταν επίσης ορατές στην επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις αγορές προμηθειών τους εξαιτίας των χαμηλότερων απαιτήσεων παραγωγής. Τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν, δεδομένου ότι τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν για τη διεκπεραίωση τυχόν νέων παραγγελιών.

Τέλος, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών, συμμετέχοντας στην έρευνα, εξέφρασαν μια πιο αισιόδοξη προοπτική όσον αφορά την παραγωγή για το επόμενο έτος, τρέφοντας ελπίδες για επιστροφή στα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία έως τον Νοέμβριο του 2021.

Επιβράδυνση στην ευρωζώνη

Ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε επιβράδυνση και στο σύνολο της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έπληξαν σημαντικά τη ζήτηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Γερμανία παραμένει ο «μοχλός» της μεταποιητικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 53,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,8 του Οκτωβρίου, ήταν ωστόσο υψηλότερος από την αρχική εκτίμηση των 53,6 μονάδων.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από το όριο των 50 μονάδων σηματοδοτεί ανάπτυξη.Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 55,3 από τις 58,4 μονάδες.

«Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από το υψηλό 32 μηνών του Οκτωβρίου εν μέσω νέων μέτρων lockdown, η συνεχής επέκταση αναμένεται να βοηθήσει να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα των περιορισμών για την COVID-19, που έχουν πλήξει σοβαρά τον τομέα των υπηρεσιών», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Η έρευνα κατά συνέπεια έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η περιοχή θα αποφύγει το τελευταίο τρίμηνο του έτους μια επιβράδυνση αντίστοιχης κλίμακας με αυτή που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο».

Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής σημείωσε άνοδο στις 64,8 μονάδες από τις 62,7, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ