Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος εποχής για το φτηνό δανεισμό στην Ευρωζώνη - Αυξημένο κόστος και για την Ελλάδα

Τέλος εποχής στο χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα όπως όλα δείχνουν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2%, επίπεδο που είναι κοντά στο υψηλότερο από το καλοκαίρι του 2019.

Η εικόνα αυτή, βέβαια, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκή τάση, αφού μετά από πολλά χρόνια και το επιτόκιο για το γερμανικό 10ετές ομόλογο πέρασε σε θετικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί τις όποιες συνέπειες έρχονται στην Ευρώπη από την πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής προς το αυστηρότερο, που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΕΚΤ.

Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά επιτοκίου, αρκεί να σημειωθεί ότι αρκετές εκδόσεις 10ετούς ομολόγου, κυρίως μέσα στο 2021, ήταν κάτω από την μία ποσοστιαία μονάδα και πλέον η επόμενη, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι πάνω από το 2%, κάτι που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση του κόστους.

Αυξημένο το κόστος δανεισμού 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου οι ανάγκες της χώρας για δανεισμό έχουν αυξηθεί σημαντικά, δεδομένης των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της ακρίβειας.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να αλλάζουν το σχεδιασμό τους, καθώς ήδη η αγορά ομολόγων αρχίζει να προεξοφλεί στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, με πιθανό πρόωρο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίου εντός του 2022.

Η στάση και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί το βαρόμετρο για το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Την στιγμή αυτή όλα δείχνουν πως η εποχή των αρνητικών αποδόσεων στα γερμανικά 10ετή ομόλογα έχει παρέλθει. Σήμερα το 10ετές γερμανικό ομόλογο ήταν στο 0,2%, που είναι στα υψηλά της 2ετία.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η διαφοροποίηση των αποδόσεων γίνεται έντονα αισθητή σήμερα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, που είχε πέσει το περασμένο καλοκαίρι σε ιστορικό χαμηλό κοντά στο 0,60%, είχε ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και χθες ισορροπούσε πάνω από το 1,70% πριν τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ.

Αλμα και στο 5ετές 

Τα πενταετή ομόλογα ακολουθούν ανάλογη πορεία αύξησης της απόδοσής τους, η οποία ξεπερνά πλέον το 1%, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι έφθασε να υποχωρήσει και σε αρνητική τιμή, στο 0,20%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει τον Μάρτιο αν θα αλλάξει κατεύθυνση η νομισματική πολιτική, αξιολογώντας τα νέα στοιχεία και τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Σε περίπτωση, όπου εκτιμηθεί ότι ο πληθωρισμός θα ξεφύγει από τον στόχο του 2% όχι μόνο σε μια μεταβατική περίοδο, το 2022, αλλά και το 2023 ή 2024, η ΕΚΤ θα αναγγείλει αλλαγή πολιτικής με άμεσο τερματισμό του μόνιμου προγράμματος αγοράς ομολόγων (το έκτακτο τελειώνει τον Μάρτιο), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό, κατά 10 μονάδες βάσης, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Ολα τα παραπάνω καθιστούν ικανή και αναγκαία συνθήκη την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, από την οποία απέχει κατά δύο βαθμίδες στην κλίμακα της Fitch, προκειμένου να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού.

Η αναβάθμιση, με τους συνήθεις ρυθμούς, θα έλθει το 2023, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει εκτιμήσει ότι θα ήταν δυνατό να επισπευσθεί και να την δούμε μέσα στο τρέχον έτος.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ