H Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει δάνεια που είχε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, εξαλείφοντας το χρέος της έναντι του ΔΝΤ που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία.
To Reuters επικαλείται δύο αξιωματούχους που ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία είναι τα τελευταία από τη συνολική χρηματοδότηση 28 δισ. ευρώ που είχε λάβει από το Ταμείο από το 2010 έως το 2014.
Επιπλέον, θα αποπληρώσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου δάνεια 5,3 δις. ευρώ που είχαν δοθεί από χώρες της Ευρωζώνης και τα οποία λήγουν το 2022 και το 2023. «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Θα στείλει, επίσης, μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», πρόσθεσε δεύτερος αξιωματούχος.
Η Ελλάδα είχε λάβει δάνεια συνολικού ύψος 260 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ από το 2010 έως το 2015, ενώ από το 2018 που βγήκε από τα μνημόνια χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές.
Οι πρόωρες αποπληρωμές στο ΔΝΤ ανήλθαν σε περίπου 6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2019-2021, ενώ άρχισε πέρυσι και τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι η χώρα θα βγει το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, ενώ το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο για την οικονομική πολιτική της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!