Εκτός από το υψηλότερο χρέος της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ, που στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ανερχόταν περίπου στο 200% του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει τα πρωτεία και στο χρέος των δημοσίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το χρέος των δημοσίων επιχειρήσεων εκτός της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 170,6% του ΑΕΠ το 2020, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, με τη Γερμανία και την Ολλανδία να ακολουθούν με 100,7% και 88,9%, αντίστοιχα.
Όπως εξηγεί η Eurostat, τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους οφείλονται βασικά στις κρατικές τράπεζες, με τις καταθέσεις σε αυτές - από νοικοκυριά και άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς - να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους.
Βέβαια, οι τράπεζες έχουν και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (ενεργητικό), τα οποίο όμως δεν παρουσιάζονται στην έρευνα της Eurostat.
Από τον πίνακα της Eurostat προκύπτει ότι το χρέος των μη τραπεζικών δημόσιων επιχειρήσεων αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού χρέους τους.
Οι εγγυήσεις του Δημοσίου
Οσον αφορά τις εγγυήσεις του δημοσίου, οι οποίες συνιστούν δυνητικό δημόσιο χρέος (στην περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα δάνεια από τις επιχειρήσεις ή όποιους έλαβαν τις εγγυήσεις), το ύψος τους αυξήθηκε το 2020, λόγω των μέτρων στήριξης για την πανδημία, στα 10,5 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ από 7,5 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ το 2019.
Οι εγγυήσεις του δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά γενικότερα στις χώρες της ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά στο ΑΕΠ να έχουν η Φινλανδία (27,1%), η Δανία (19,8%), η Αυστρία (19,1%), η Γερμανία (17,5%) και η Γαλλία (17,1%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!