Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου το 2022

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το 2022, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθωρισμού στη διάρκεια του έτους.

Με βάση τις τιμές που ισχύουν στις προθεσμιακές αγορές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν σχεδόν 12% φέτος σε μέσα επίπεδα και του φυσικού αερίου 58%, για να υποχωρήσουν το 2023 όταν οι ανισορροπίες προσφοράς – ζήτησης θα έχουν μειωθεί περισσότερο.

Οι αυξήσεις αυτές είναι μικρότερες σε σχέση με το 2021, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 67% και του φυσικού αερίου πολύ περισσότερο, με συνέπεια να αναμένεται μικρότερος ο άμεσος αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κόστος τους θα καίει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να το περνάνε στις τιμές των δικών τους προϊόντων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι και οι διεθνείς τιμές των τροφίμων  θα αυξηθούν φέτος περίπου 4,5% και γενικότερα των πρώτων υλών , εκτός των καυσίμων, κατά 3,1%. Γι’ αυτό, άλλωστε, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό σε σχέση με αυτές που είχε κάνει τον Οκτώβριο. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπει μέσο πληθωρισμό 3,9% έναντι 3,1% το 2021, ενώ για την Ευρωζώνη τον υπολογίζει στο 3%, χαμηλότερα από ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (3,4%).

Μείωση του πληθωρισμού το 2023 υπό προϋποθέσεις

Για το 2023 προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% για τις αναπτυγμένες οικονομίες και στο 1,7% για την Ευρωζώνη. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται με τις προϋποθέσεις ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα μείνουν σταθερές και ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πολύ μικρός. Στην περίπτωση αυτή, ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά καθώς θα μειώνονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που φαίνεται ήδη να συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, ενώ η νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική και οι καταναλωτές θα μειώνουν τη ζήτηση για προϊόντα, στην οποία είχαν στραφεί σε μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως βαθμό λόγω των περιορισμών στην παροχή μίας σειράς υπηρεσιών, όπως για ψυχαγωγία, ταξίδια κ.α.

Η προϋπόθεση για διατήρηση σταθερών των πληθωριστικών προσδοκιών είναι αυτή από την οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του πληθωρισμού, καθώς συναρτάται με τις απαιτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις.

Οι αυξήσεις μισθών 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε πολλές χώρες οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών παραμένουν περιορισμένες παρά την επάνοδο της απασχόλησης σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ίδιο ισχύει και στην Ευρωζώνη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι αυξήσεις μισθών περί το 3% θα ήταν συμβατές με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, αλλά πρόσθεσε ότι αυτές είναι, τουλάχιστον έως τώρα, χαμηλότερες από το 3%.

Αντίθετα, στην Αμερική η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς η μεγάλη μείωση της ανεργίας συνοδεύτηκε από ισχυρές αυξήσεις των ονομαστικών μισθών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν αυξήσεις μισθών 4,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει φθάσει το 7%.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ