Τη διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλεί το κοινό και τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτή, εκφράζοντας την άποψή τους.
«Όπως το ευρώ που χρησιμοποιούμε ήδη καθημερινά, ο σχεδιασμός ενός ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες ενός ευρύτερου φάσματος χρηστών. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων για τα οφέλη και τις προκλήσεις της έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ και για τη πιθανή σχεδίασή του», αναφέρει η ΕΚΤ.
«Eχουμε ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση: πείτε μας τη γνώμη σας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021!», προσθέτει.
Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος της ΕΚΤ, στην οποία θα είχαν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όλες οι επιχειρήσεις. Σκοπός του δεν θα ήταν να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτά.
«Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και εμείς είμαστε οι θεματοφύλακές του. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει η ανάγκη», έχει δηλώσει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ψηφιακό ευρώ θα καθιστούσε τις καθημερινές πληρωμές ταχύτερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες. Θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές μικρής αξίας, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διερευνούν τα οφέλη και τους κινδύνους ώστε το νόμισμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες των Ευρωπαίων.
Το ψηφιακό ευρώ θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση καταστάσεων, στις οποίες οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούν μετρητά.
Θα βοηθούσε στην άμβλυνση των επιπτώσεων ακραίων γεγονότων – όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες – όταν οι παραδοσιακές υπηρεσίες πληρωμών μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας. Θα μπορούσε επίσης να αποβεί καίριας σημασίας εάν οι άνθρωποι αποφάσιζαν να στραφούν σε ξένα ψηφιακά μέσα πληρωμής, πράγμα που ίσως θα υπονόμευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία στη ζώνη του ευρώ.
Κατά τη φάση προετοιμασίας, οι εργασίες της ΕΚΤ επικεντρώνονται στη διαμόρφωση της συνολικής ιδέας, στην έναρξη δοκιμών πιθανών σχεδίων και στη συζήτηση με ενδιαφερόμενα μέρη και διεθνείς εταίρους. Προς τα μέσα του 2021, η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα δρομολογήσει το ψηφιακό ευρώ. Θα ακολουθήσει φάση έρευνας σχετικά με τις απαιτήσεις των χρηστών και τους παρόχους υπηρεσιών.
Θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, εύκολα προσβάσιμου και αποδοτικού ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!