Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία βρίσκονται σε ισχύ, είδαν μάλλον με μερική απογοήτευση το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Περίμεναν κάτι περισσότερο προκειμένου να ξεπεράσουν την δύσκολη αυτή χρονική περίοδο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου «σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας, οφείλω να πω ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο».
Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείο αναφέρεται ότι είναι ένα πακέτο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της οικονομίας αλλά και της αγοράς και σημειώνουν με έμφαση ότι πολλές επιχειρήσεις από τους συγκεκριμένους κλάδους, έχουν πριμοδοτηθεί γενναιόδωρα από τα προηγούμενα πακέτα, ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις υπέρμετρα της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Θα φάνε από τα έτοιμα για να ξεπεράσουν την κρίση
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πάντως ότι πολλές επιχειρήσεις εξ ανάγκης θα κάνουν χρήση από τα… έτοιμα. Και ευτυχώς στην παρούσα χρονική συγκυρία υπάρχει απόθεμα, αφού μέσα στην περίοδο της πανδημίας οι τραπεζικές καταθέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν «φουσκώσει» ιδιαίτερα.
Σχεδόν 34 δισ. έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις την περίοδο της πανδημίας και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Νοεμβρίου του 2021 ήταν στα 175,658 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριου του 2020 ήταν 141,149 δισ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανοδική τάση των καταθέσεων φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και ήταν αποτέλεσμα του περιορισμού της κατανάλωσης, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη σε ανάλογες συνθήκες. Επίσης, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Και βέβαια, το μέτρο εκείνο που σε μεγάλο βαθμό κατευθύνθηκε σε αποταμίευση ήταν αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και των άλλων μέτρων που περιλαμβάνονταν στα πακέτα στήριξης (αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, κουπόνια για πληρωμή υποχρεώσεων κ.λπ.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής δόθηκαν περίπου 8,5 δισ. και μέχρι στιγμής δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ.
«Ισορροπία» μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Πολλοί είχαν πει ότι ένα μέρος των καταθέσεων θα στηρίξει την ανάπτυξη, αλλά με βάση τα στοιχεία δεν παρατηρείται μείωση καταθέσεων, αλλά ούτε και μετατόπιση.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η αύξηση των καταθέσεων είναι σχεδόν ισομερώς κατανεμημένη ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση για τις επιχειρήσεις είναι της τάξεως των 16,3 δισ. ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά στο ίδιο χρονικό διάστημα (Φεβρουάριος 2020 – Νοέμβριος 2021) η αύξηση των καταθέσεων είναι 16,6 δισ. ευρώ.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα χρήματα είναι διαθέσιμα, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν πως έφτασε το τέλος των προθεσμιακών καταθέσεων, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού τα επιτόκια είναι ουσιαστικά μηδενικά και κανείς δεν θέλει να δεσμεύει τα χρήματά τους, χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!