H ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εντάθηκε σήμερα, με τον κίνδυνο ενός πολέμου στην Ουκρανία να αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, τις διακοπές λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ρεύματος να αυξάνονται και τη γαλλική κυβέρνηση να ζητά από την EDF, τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, να υποστεί ζημιές 8,8 δισ. δολαρίων για να επιδοτήσει τους καταναλωτές ρεύματος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία έχει αυξηθεί καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ ο πυρηνικός κολοσσός EDF είδε τη τιμή της μετοχής του να καταρρέει 25% - τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει ποτέ – καθώς η κυβέρνηση Μακρόν ζήτησε να πουλά το ρεύμα με μεγάλη έκπτωση.
«Ο κίνδυνος ενός πιθανού νέου πολέμου στην Ουκρανία και οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στην αγορά αερίου συνεχίζει να προκαλεί σημαντική αβεβαιότητα», σημείωσαν αναλυτές της Energi Danmark, προσθέτοντας ότι «η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία σκαρφάλωσε λόγω της είδησης για μείωση της παραγωγής στη Γαλλία από πυρηνικά εργοστάσια».
Η χονδρική τιμή στη Γερμανία για τα συμβόλαια παράδοσης ρεύματος τον Φεβρουάριο αυξήθηκε έως 22% στα 235,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή στη Γαλλία για τα συμβόλαια παράδοσης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο αυξήθηκε έως 24% στα 191 ευρώ.
Λεμέρ: Πλαφόν 4% στην αύξηση της τιμής ρεύματος για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι τέθηκε πλαφόν 4% στην αύξηση των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις φέτος, χάρη και στη μείωση της φορολογίας στην κατανάλωση. Χωρίς τα μέτρα αυτά, οι τιμές θα αυξάνονταν κατά 35% από την 1η Φεβρουαρίου.
Τα προβλήματα της EDF δεν σταματούν στις εκπτώσεις των τιμών. Η εταιρεία διαπίστωσε προβλήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες της κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης, τα οποία θα χρειασθούν περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να διορθωθούν , αφήνοντας την αγορά με έλλειμμα προσφοράς βραχυπρόθεσμα και την ίδια την εταιρεία χωρίς τα έσοδα από τις μονάδες αυτές. Το πλήγμα για τα έσοδά της μπορεί να φθάσει περίπου 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τηJefferies International.
Αυξάνεται το αμερικανικό LNG αλλά λείπει το ρωσικό αέριο
Με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης να έχουν μειωθεί κάτω από το 50% από τις 12 Ιανουαρίου, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, η τιμή του αυξήθηκε σήμερα πάνω από τα 92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 8% σε σχέση με χθες.
Στην τροφοδοσία της spot ευρωπαϊκής αγοράς με αέριο παρατηρούνται δύο αντίρροπες τάσεις, καθώς από τη μία πλευρά αυξάνεται η προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG), ενώ από την άλλη η τροφοδοσία από τη Ρωσία έχει σταματήσει από την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ροή στον αγωγό Yamal, μέσω του οποίου ρέει το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, ήταν και σήμερα, για 25η ημέρα, αντίστροφη, δηλαδή από τη Γερμανία προς την Πολωνία.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, χθες το απόγευμα υπήρχαν 41 αμερικανικά φορτία LNG που κινούνταν προς την Ευρώπη έναντι 27 που κινούνταν προς την Ασία. Η διαφορά των 17 φορτίων είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί φέτος τον χειμώνα.
Η διαφορά στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη σε σχέση με αυτές στην Ασία έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά οι διακυμάνσεις τους στη spot αγορά και το ύψος των ναύλων έχουν γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτή της Energy Aspects. «Οι εισαγωγές LNG είναι η σανίδα σωτηρίας για την προσφορά στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο ίδιος.
Για τη μεταφορά LNG από τις ΗΠΑ στην Ασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ένας μήνας έναντι δύο εβδομάδων που διαρκεί το ταξίδι για τους περισσότερους προορισμούς της Ευρώπης, κάτι που οδηγεί και σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πλοίων.
Μειώθηκαν οι τιμές των ναύλων
Τα ναύλα στην τρέχουσα αγορά για τη μεταφορά LNG δυτικά από τη διώρυγα του Σουέζ έχουν μειωθεί κατά 79% σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του Δεκεμβρίου, υποχωρώντας στα 42.000 δολάρια την ημέρα από 200.000 δολάρια.
Η Gas Infrastructure Europe ανακοίνωσε χθες ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου μειώθηκαν κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50% της συνολικής δυναμικότητάς τους – και συγκεκριμένα στο 49,33% - την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου. Συνήθως, τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν μειώνονται κάτω από το 50% έως τις αρχές με μέσα Φεβρουαρίου. Όταν, μάλιστα, οι χειμώνες είναι ήπιοι, τα αποθέματα δεν πέφτουν κάτω από το επίπεδο αυτό έως τις αρχές Μαρτίου.