Πολλαπλή στήριξη σε επιχειρήσεις που πλήττονται τόσο από την Ομικρον όσο και από τον πληθωρισμό θα επιχειρήσει να παράσχει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση με στόχο να αμβλύνει τις επιπτώσεις αλλά και να στηρίξει την απασχόληση.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι όλα τα προηγούμενα πακέτα απέναντι στην πανδημία στέφθηκαν από πλήρη επιτυχία, έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις ήταν υπέρ του δέοντος γαλαντόμα, με αποτέλεσμα να λάβουν ενίσχυση επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν την είχαν ανάγκη.
Ωστόσο, σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αφού η ανάπτυξη ξεπέρασε για το 2021 και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ η απασχόληση εξελίχθηκε καλύτερα των εκτιμήσεων.
Οι καθοριστικοί παράγοντες για το πακέτο
Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται τις τελευταίες ημέρες πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζει αποτελεσματικά τους πληγέντες, ώστε να σταθούν όρθιοι την δύσκολη αυτή περίοδο και παράλληλα να διατηρήσουν την απασχόληση.
Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το περιεχόμενο του επόμενου πακέτου;
- Τα στοιχεία που θα δείξουν πόσο επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις από τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
- Ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, είτε λόγω της Ομικρον, είτε λόγω της ακρίβειας.
- Οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας.
- Το ύψος του πληθωρισμού, αλλά και το πού εστιάζεται η ακρίβεια. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Πέμπτη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η λήψη νέων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της νέας μετάλλαξης του Covid-19 και το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέτρα ανάλογα με αυτά που θα αποφασίστούν στο τέλος της εβδομάδας στο υγειονομικό επίπεδο.
Εμπόδιο στην ανάπτυξη
Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε μετάλλαξη προκαλεί εμπόδια στη ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και η μεγάλη εικόνα είναι καλή. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία, όπως οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η αύξηση των καταθέσεων συνεχώς επί 28 μήνες και η έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 52 δισ. από 40 δισ. το 2019.
Ο ίδιος, βέβαια, σημείωσε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, διότι την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάσει τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε».
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλλει στήριξη επιχειρήσεων με μεγάλη πτώση τζίρου με στοχευμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν κλάδοι με μείωση τζίρου πάνω από 50%, οι οποίοι θα στηριχθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Στον κατάλογο των μέτρων, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα της επιστρεπτέας, είτε με μερική αναβίωση για συγκεκριμένους κλάδους, είτε να υπάρξει νέο «κούρεμα» για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!