Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Ευρώπη χάνει το τρένο της Τεχνητής Νοημοσύνης - Και μαζί μερίδιο από μια πίτα 13 τρισ.

Τεχνητή Νοημοσύνη
Πηγή: Pixabay

Συνολικά κατέθεσε 110.000 πατέντες τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο χρόνο. Ο λόγος για την Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ με 60.000 πατέντες ενώ η Ευρώπη έχει τον ρόλο του φτωχού συγγενούς με μόλις 5.000 πατέντες στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2020. Αυτή η καθυστέρηση ώθησε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει το σχέδιο «Shaping Europe's Digital Future: Strategies for Data and AI», επιδιώκοντας να καλύψει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί. 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το London School of Economics, ένας συνδυασμός παραγόντων έχει οδηγήσει στην ευρωπαϊκή υστέρηση. Πρώτον, αρκετοί ταλαντούχοι νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη Γηραιά Ηπειρο για αγορές που προσφέρουν καλύτερες αμοιβές, δεύτερον η Ευρώπη έχει αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υλοποιήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης και τρίτον οι συγγραφείς του άρθρου εντοπίζουν ένδεια χρηματοδότησης στο πεδίο αυτό από ιδιωτικά κεφάλαια. 

Η αιτία πίσω από τον τελευταίο λόγο είναι το γεγονός ότι παραδοσιακά, η Ευρώπη επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων και του τομέα της μεταποίησης, δείχνοντας μικρότερο ενδιαφέρον για τεχνολογίες αιχμής.

Ωστόσο αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι τεράστιο. Ερευνα του McKinsey Global Institute (MGI) στα τέλη του 2018 επεσήμανε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα παγκόσμιο στοίχημα σε επίπεδο ανάπτυξης. Και αυτό γιατί το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για τη διεθνή οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσθέσει περί τα 13 τρισ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Αντίστοιχη έρευνα με καθαρά ελληνικό ενδιαφέρον, που διεξήγαγε η Accenture, σε συνεργασία με τη Microsoft, εκτιμούσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί δυνητικά να προσδώσει εντυπωσιακά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε σωρευτική άνοδο του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια (από το 2020 έως το 2035).

Σύμφωνα με τη μελέτη 79 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προέλθουν από την «έξυπνη αυτοματοποίηση» στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, 88 δισεκατομμύρια από την αύξηση της αποδοτικότητας ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίου και 29 δισεκατομμύρια από την τόνωση της καινοτομίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επένδυση σε λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ζήτημα απόλυτης αναγκαιότητας καθώς αυτές είναι που θα ξαναγράψουν από την αρχή το οικονομικό και επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τις επόμενες δεκαετίες κράτη, επιχειρήσεις και οργανισμοί. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ