Oι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω λόγω της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να μεταβεί σε μία πράσινη οικονομία, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.
«Σε ένα περιβάλλον μεγάλου πλεονάσματος αποταμιεύσεων και παρατεταμένων διαταραχών της προσφοράς, η ενεργειακή μετάβαση πιθανόν να οδηγήσει στη διατήρηση ενός υψηλότερου πληθωρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι δυνητικά τους κινδύνους αποσταθεροποίησης των πληθωριστικών προσδοκιών», είπε η Σνάμπελ σε σημερινή ομιλία της στην Αμερικανική Οικονομική Ένωση, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να δράσει σε ένα τέτοιο σενάριο.
Στο 5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε απρόσμενα στο 5% τον Δεκέμβριο, επίπεδο – ρεκόρ για την Ευρωζώνη. Αυτό περιπλέκει τη θέση της ΕΚΤ ότι η εκτίναξη των τιμών τους τελευταίους μήνες θα υποχωρήσει καθώς θα περιορίζονται τα προβλήματα στην προσφορά και θα μειώνεται το ενεργειακό κόστος.
Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν τον πληθωρισμό στο 3,2% σε μέσα επίπεδα του 2022 και στη συνέχεια να υποχωρεί στο 1,8% το 2023 και το 2024. Ωστόσο, η Σνάμπελ ανέφερε ότι οι τεχνικές υποθέσεις των προβλέψεων αναφορικά με το κόστος της ενέργειας «περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα».
«Η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2% στο τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων βασίζεται στην υπόθεση, η οποία προκύπτει από τις καμπύλες των προθεσμιακών τιμών, ότι το 2023 και το 2024 η ενέργεια δεν αναμένεται να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Η ιστορία δείχνει ότι ένα τέτοιο προφίλ θα ήταν ασυνήθιστο», πρόσθεσε.
Μία ανάλυση, συνέχισε, «υποδηλώνει ότι αρκεί οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2021 για να επιτύχει ο πληθωρισμός – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή – τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Ενώ η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί «ανοδικό κίνδυνο» για την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, σήμερα «δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρύτερων δευτερογενών επιπτώσεων», είπε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!