Σε τρεις άξονες κινείται η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το 2022 για τον ρυθμό αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, που θα στρώσουν το έδαφος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Προτεραιότητα είναι οι προπληρωμές χρέους - πλήρης εξόφληση του ΔΝΤ και δύο δόσεις των δανείων GLF, η εμπροσθοβαρής εκδοτική δραστηριότητα με το σύνολο των εκδόσεων να διαμορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ και η μείωση του ύψους των εντόκων γραμματίων.
Προπληρωμή 7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και χώρες της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στον Ιανουάριο θα εξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 1,7 δισ. ευρώ και έως τον Μάρτιο μέρος των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιστοιχούν σε λήξεις του 2022 και του 2023, ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
Τα GLF δάνεια ήταν 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εξόφληση περίπου 53 δισ. ευρώ έως το 2041. Η αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς αποδεικνύει ότι μια χώρα που εφάρμοσε μνημόνια αφήνει οριστικά πίσω της τα δημοσιονομικά προβλήματα. Επιπλέον η παρουσία της Ελλάδας στις αγορές, η οποία θα εξασφαλιστεί με ένα «άνετο» πρόγραμμα δανεισμού ύψους 12 δισ. ευρώ, θα βοηθήσει στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων.
Το σχέδιο του υπουργείου στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Περαιτέρω πρόωρη εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων με σχετικά υψηλό κόστος εξυπηρέτησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος του νέου δανεισμού θα υπολείπεται του προαναφερόμενου κόστους εξυπηρέτησης. Στόχος η περαιτέρω αποπληρωμή ακριβών υφιστάμενων δανείων για το οικονομικό έτος 2022.
- Προσφυγή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για δανεισμό μεσομακροχρόνιας φυσικής διάρκειας, μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων με στόχο την άντληση κεφαλαίων μέσω διευρυμένης επενδυτικής βάσης. Η υλοποίηση του στόχου εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες αγοράς και τις ταμειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης
- Διατήρηση της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στο βραχυχρόνιο τμήμα της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων, μέσω διενέργειας δημοπρασιών σε τακτά χρονικά διαστήματα αναφορικά με τα έντοκα γραμμάτια. Πιθανότητα μικρής μείωσης του υφιστάμενου ύψους αυτών με στόχο τη μείωση του «rollover risk» του χαρτοφυλακίου.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Από αυτές τις κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά:
- Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας όπως έχει αξιολογηθεί από τους αρμόδιους διεθνείς οίκους βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στόχος της δανειακής στρατηγικής για το 2022 είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης με σταδιακές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.
- Περαιτέρω αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς (επιτοκίου, συναλλαγματικού κ.λπ.) του χαρτοφυλακίου χρέους καθώς και του κινδύνου αντισυμβαλλομένου.
- Αναλυτικότερα, το 2022 επιδιώκεται να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι αναφορικά με τους δείκτες κινδύνων του χαρτοφυλακίου χρέους (αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των υφιστάμενων διαχειριστικών πράξεων επ’ αυτού):
- Μέση σταθμική φυσική διάρκεια δημοσίου χρέους μεγαλύτερη από 19 έτη, μέσος χρόνος ανατιμολόγησης δημοσίου χρέους μεγαλύτερος από 18 έτη, ποσοστό δημοσίου χρέους που αναχρηματοδοτείται σε 1 έτος μικρότερο από 25%.
- Ποσοστό δημοσίου χρέους που ανατιμολογείται σε 1 έτος μικρότερο από 20%, ποσοστό δημοσίου χρέους που ανατιμολογείται σε πέντε έτη μικρότερο από 35%.
- Ποσοστό δημοσίου χρέους σε αλλοδαπά νομίσματα μικρότερο από 3%, ποσοστό δημοσίου χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο μικρότερο από 10%.