Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφοδιαστική αλυσίδα: Πρώτες ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Μείωση 3,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019
Πηγή: eurokinissi

H μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή στο τέλος του 2021 καθώς οι εταιρείες αξιοποίησαν την ευκαιρία από τη χαλάρωση της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και αποθεματοποίησαν πρώτες ύλες με ρυθμό – ρεκόρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Η στενότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας προκάλεσε μεγάλες δυσκολίες στην προμήθεια των αναγκαίων πρώτων υλών για τα εργοστάσια και εκτίναξε το κόστος παραγωγής τους, αλλά η αρχική χαλάρωση των προβλημάτων αναφορικά με την προσφορά οδήγησε σε μείωση των πιέσεων στις τιμές.

Επιβράδυνση στην αύξηση του κόστους πρώτων υλών

Σύμφωνα με την IHS Markit, οι τιμές των πρώτων υλών συνέχισαν μεν να αυξάνονται σημαντικά, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ και οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες για τα προϊόντα τους αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό τεσσάρων μηνών.

Για τις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε και τον Δεκέμβριο σημαντικά – εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών για ελλείψεις υλικών και συνωστισμών στα λιμάνια – αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολούθησαν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους, όπου αυτό ήταν εφικτό, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με αξιοσημείωτο ρυθμό, σύμφωνα με την IHS Markit.

Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων αγορών της IHS Markit (PMI), υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 58 μονάδες από 58,4 τον Νοέμβριο, παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής διατηρήθηκε σταθερός στις 53,8 μονάδες.

Καλοδεχούμενη ένδειξη

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ήταν μία απίστευτα δύσκολη περίοδος για τις μεταποιητικές εταιρείες της Ευρωζώνης, αλλά τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας δεν χάλασαν πολύ το εορταστικό κλίμα», δήλωσε o Joe Hayes, οικονομολόγος της IHS Markit, προσθέτοντας: «Βλέπουμε κάποιες αρχικές, αλλά πολύ ευπρόσδεκτες ενδείξεις ότι η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που έχει ταλανίσει τις γραμμές παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, αρχίζει να υποχωρεί. Αν και τα κέρδη που υπήρξαν ήταν οριακά… τα στοιχεία του PMI έδειξαν ότι τα αποθέματα αγορών πρώτων υλών αυξήθηκαν με ρυθμό – ρεκόρ για την έρευνα τον Δεκέμβριο».

Η χαλάρωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησε στην υποχώρηση του δείκτη για τις τιμές εισροών στις 86,7 μονάδες από 88,9 τον Νοέμβριο, ο οποίος είναι υψηλός αλλά ο χαμηλότερος 8μήνου, επιτρέποντας στις εταιρείες να αυξήσουν και αυτές με τη σειρά τους με βραδύτερο ρυθμό τις τιμές στους πελάτες τους.

«Η επιβράδυνση των τιμών είναι επίσης μία καλοδεχούμενη ένδειξη, αλλά είμαστε ακόμη σε διακεκαυμένη περιοχής», δήλωσε ο Hayes.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ