Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικοί κανόνες: Παρέμβαση Μακρόν-Ντράγκι - Ποιες αλλαγές ζητούν

Μακρόν Ντράγκι

Tη δημιουργία ενός «λογικού» δημοσιονομικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες και θα επιτρέπει επαρκείς δαπάνες για επενδύσεις και την άμυνα, ζητούν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

Με ανοιχτή κοινή επιστολή τους στην εφημερίδα Financial Times, οι δύο ηγέτες επικρίνουν τους σημερινούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι έχουν ανασταλεί λόγω του κορονοϊού με προοπτική να επανέλθουν το 2023, πιθανότατα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αλλαγή τους που ξεκίνησε πρόσφατα, ως «πολύ ασαφείς και εξαιρετικά πολύπλοκους».

Ποιες δαπάνες πρέπει να ευνοούνται

Προσθέτουν ότι οι υφιστάμενοι δημοσιονομικοί κανόνες «περιόρισαν τις ενέργειες των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων και επιβάρυναν πολύ τη νομισματική πολιτική. Επίσης, απέτυχαν να δώσουν κίνητρα για την προτεραιοποίηση βασικών δαπανών για το μέλλον και την κυριαρχία, όπως οι δημόσιες επενδύσεις».

Οι δύο ηγέτες σημειώνουν ότι πράγματι πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα χρέους της ΕΕ, αλλά όχι μέσω αύξησης της φορολογίας, μείωσης των κοινωνικών δαπανών ή «μη βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αντίθετα, προτείνουν «λογικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα επιτρέπουν «μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών και επαρκείς βασικές δαπάνες για το μέλλον και τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας», όπως για την έρευνα, τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την άμυνα. Υποστηρίζουν δε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν την αύξηση του χρέους για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων καθώς αυτές «στην πραγματικότητα συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους».  

Μακρόν και Ντράγκι τάσσονται υπέρ μίας αλλαγής των κανόνων που θα ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση των τρεχουσών δημόσιων δαπανών, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσες» τις προτάσεις που έκανε πρόσφατα στην κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία αλλαγής των κανόνων

Τη διαδικασία αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων είχε ξεκινήσει η Κομισιόν στις αρχές του 2020, αλλά αυτή ανεστάλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για να ξαναρχίσει τον περασμένο Οκτώβριο. Στις 19 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις βασικές θέσεις της για τη μεταρρύθμιση, την οποία θεωρεί αναγκαία και λόγω των αλλαγών που επέφερε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη η προσαρμογή του χρέους να γίνει με έναν τρόπο φιλικό στην ανάπτυξη και επίσης ότι πρέπει να διευκολυνθεί η μετάβαση στο νέο μοντέλο της «πράσινης» και ψηφιακής οικονομίας.

Η μεγάλη αύξηση του χρέους, το οποίο στην Ευρωζώνη πλησίασε το 100% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα ξεπέρασε πέρυσι και το 200%, έχει καταστήσει εκ των πραγμάτων ξεπερασμένο τον στόχο του 60% του ΑΕΠ, καθώς αν αυτός παραμείνει, θα σημάνει πολύ επώδυνη προσαρμογή για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου με πολύ υψηλό χρέος, μεταξύ των οποίων είναι και η Ιταλία (με χρέος πάνω από 150% του ΑΕΠ) και η Γαλλία.

Υπέρ της αλλαγής του στόχου για το χρέος τάχθηκε πρόσφατα και ο ESM, που θεωρεί πιο εύλογο έναν δείκτη κοντά στον μέσο όρου του χρέους (100% του ΑΕΠ).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ