Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Κληρώνει» για τα ελληνικά ομόλογα στη σκιά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή AP Photos

Στη σκιά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον και της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζουν αρνητικά τον παραγωγικό ιστό και λειτουργούν ως «φρένα» για το ΑΕΠ της χώρας, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Tο αν η Φρανκφούρτη συνεχίσει και για πόσο τις αγορές κρατικών ομολόγων ενδιαφέρει τα μέγιστα την ελληνική πλευρά, καθώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διαχείριση του χρέους και τη συνέχιση του φθηνού δανεισμού για τη χώρα.

Το ενδεχόμενο αναβολής των αποφάσεων για τον προσεχή Φεβρουάριο, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, είναι κάτι που δεν θέλει η ελληνική πλευρά, καθώς έχουν «παγώσει» οι αξιολογήσεις από τους πιστοληπτικούς οίκους, οι οποίοι αναμένουν την ετυμηγορία της ΕΚΤ για να προχωρήσουν στις δικές τους εκθέσεις.

Λύση-γέφυρα

Για την Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μια λύση-γέφυρα ώστε να συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων, προκειμένου να μη μείνει στον αέρα, αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ακόμα στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «τρέχει» εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η χώρα βρίσκεται σταθερά εκτός προγράμματος, επειδή απαραίτητη τυπική προϋπόθεση για να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα κρατών της ευρωζώνης είναι να κατατάσσονται αυτά στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Δηλαδή η ΕΚΤ απαγορεύεται να αγοράζει ομόλογα «σκουπίδια» όπως είναι τα ελληνικά.

Εάν η ΕΚΤ στηρίξει τους ελληνικούς τίτλους και για όλη την περίοδο μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμάται ότι οι συνθήκες για την έκδοση ελληνικών τίτλων θα παραμείνουν ευνοϊκές.

Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι η ΕΚΤ να επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος επανεπενδύσεων και μετά το 2023, αλλά και να ενισχύσει την ευελιξία του χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας σχεδιάζει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς, συγκεντρώνοντας περίπου το ήμισυ του προγράμματος των 10-12 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, πριν από τη λήξη του PEPP. Το ενδεχόμενο το Δημόσιο να δανειστεί με υψηλότερα επιτόκια είναι ανοικτό, καθώς οι αποδόσεις έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Αγορές ελληνικών ομολόγων 35 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ. Μόνο στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου αγόρασε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει και το 2022 τη συχνή έκδοση νέων τίτλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά. Όπως αναφέρεται στο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022, «η συχνή έκδοση νέων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο για το 2022 είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά».

Επιπλέον, οι πιθανότητες της Ελλάδας για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της θα βελτιωθούν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της χώρας πέρα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο. Όποιοι και εάν είναι οι περιορισμοί, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από τις καινοτομίες που εισήγαγε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως οι ευέλικτες αγορές, οι οποίες είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν εκ νέου σε μελλοντικές περιόδους κρίσης.

Η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι το ύψους 1,85 τρισ. ευρώ PEPP, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 στο αποκορύφωμα της αναταραχής που προκλήθηκε στις αγορές από την Covid-19, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι επίσης πιθανό να τονίσει ότι ο ρυθμός αγορών ομολόγων θα επιβραδυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από ομόλογα του PEPP που λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2023. Μπορεί, επίσης, να διατηρήσει την επιλογή παράτασης του πλαισίου, αν επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ