Στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας βρίσκεται το φυσικό αέριο με στόχο την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο του για μια επιτυχή ενεργειακή μετάβαση, αφού από αυτό εξαρτάται η ηλεκτροπαραγωγή και το κόστος της μέχρι να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ, το υπουργείο Ενέργειας πραγματοποιεί έναν αγώνα δρόμου για στρατηγικές συνεργασίες διεθνούς επιπέδου.
Με το χθεσινό MOU με την Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά κάνει ακόμη μια κίνηση με στόχο την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο άξονας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) αποδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας στη διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών ισορροπιών και σημαντικών πλεονεκτημάτων για ολόκληρη την Ευρώπη.
Αν η Ελλάδα καταφέρει να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου για ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός από την εξασφάλιση ανταγωνιστικής ενέργειας, πετυχαίνει και την αναβάθμισή της πολιτικά και γεωπολιτικά. Αυτή τη δυνατότητα την έχει δει η ελληνική κυβέρνηση και κινείται συστηματικά στη δημιουργία ισχυρών ενεργειακών συμμαχιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η επόμενη μέρα από το MOU Ελλάδας-Αιγύπτου
Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο υπουργείων Ελλάδας και Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών σε τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:
- Την εμπορία LNG.
- Την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου.
- Την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.
Συστηματική προετοιμασία
Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αιγύπτιου υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, συνοδεύοντας τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, είχε εποικοδομητικές επαφές με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου με αντικείμενο την προμήθεια αιγυπτιακού LNG. Οι συζητήσεις αυτές, στη βάση πλέον του MoU, συμβαδίζουν με τη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Με στόχο την καθοριστική συμβολή της στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει και προχωρά σε διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και ευνοούν την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα.
Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!