Μπορεί ο πληθωρισμός να πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω του κύματος των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά οι αυξήσεις των τιμών φέρνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Εάν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη και η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας που ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης, τότε τα έσοδα κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Εσοδα για το κράτος, απώλειες για τα νοικοκυριά
Επί της ουσίας, το μεγαλύτερο ΑΕΠ σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό φέρνουν φορολογικά έσοδα στο κράτος, την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών δοκιμάζεται από το ράλι των ανατιμήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα καύσιμα, επί των οποίων επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενώ επί του ΕΦΚ επιβάλλεται και ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ υπολογίζεται επί της χονδρικής τιμής που εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη των διεθνών τιμών.
Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκου Κουτεντάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών, δηλαδή, έχουν διαφορετική επίδραση για τους πολίτες και τα νοικοκυριά από ό,τι έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου συνήθως έχουν θετική επίδραση.
Επί της ουσίας τον προϋπολογισμό επηρεάζουν οι παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά του κράτους, προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες εισοδημάτων που επιφέρουν οι αυξήσεις των τιμών. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι, για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας και οι μειώσεις ειδικών φόρων. Τέτοιες παρεμβάσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά τα βασικά μεγέθη που περιελήφθησαν στον προϋπολογισμό δεν είναι τέτοιας κλίμακας», ανέφερε.
Αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σχεδόν 2 δισ. συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Tα φορολογικά έσοδα έφθασαν στο επίπεδο των 38,5 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 0,4% έναντι του στόχου, ενώ κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 3,5% έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισ. ευρώ.
Για φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει προβλέψει ότι τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν στα 46,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους πρέπει να μπουν στα ταμεία 8,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας θα διαμορφωθούν στα 17,1 δισ. ευρώ φέτος, ενώ αυτά από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα ανέλθουν σε 6,561 δισ. ευρώ φέτος.
Το 2022 τα φορολογικά έσοδα θα φθάσουν τα 50,055 δισ. ευρώ, από 46,558 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων 56,9% προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) και 30,6% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα από διάφορους άλλους φόρους.
Τα αυξημένα έσοδα του επόμενου έτους είναι αποτέλεσμα της επιστροφής στην κανονικότητα και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Από τα επιπλέον 3,479 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2022, τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, και 1,3 δισ. ευρώ τον φόρο εισοδήματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!