H χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη μπορεί να υπονομεύει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους επισημαίνει στην έκθεση της η Κομισιον. Ως προς την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Eπιτροπή θεωρεί ότι παρόλο που είναι εξαιρετικά υψηλό οι κίνδυνοι παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι σε σύγκριση με την προηγούμενη 11η έκθεση. Επισημαίνει,όμως, ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνονται κοντά στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.
Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.
Τα εναλλακτικά σενάρια δείχνουν ότι οι πιθανές αλλαγές στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα και η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη είναι δύο παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Tαυτόχρονα γίνεται αναφορά στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αποπληρώσει πρόωρα 5,3 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρεος για δάνεια που λήγουν το 2022 και το 2023, καθώς και για την πλήρη αποπληρωμή ανεξόφλητων δανείων 1,8 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές σχετικά με την οικονομική θέση της χώρας, επιμηκύνει τη μέση λήξη του χρέους, και δημιουργεί αποταμιεύσεις στις δαπάνες για τόκους
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!