Εναν απρόσμενο, αλλά ταυτόχρονα αποκρουστικό, σύμμαχο στην μάχη κατά της ακρίβειας βρίσκει ο δυτικός κόσμος και ειδικά η Ευρώπη. Το ενδεχόμενο lockdown -μερικό ή ολικό- αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο, κάτι που φρενάρει τη διάθεση των καταναλωτών για αγορές και μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες χώρες στρέφονται στον πιο φθηνό, αλλά και πιο «βρώμικο» άνθρακα, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
Απόρροια των παραπάνω είναι οι τιμές στον «μαύρο χρυσό» διεθνώς να μειώνονται τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ενώ σήμερα και η τιμή του φυσικού αερίου παρουσιάζει πτώση.
Πιο συγκεκριμένα η τιμή του Brent είχε πέσει κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από τρεις εβδομάδες ήταν κοντά στα 86. Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρούσε σήμερα κατά έως και 6,3%, στα 81,68 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ κατά 6,2% υποχωρούσε το φυσικό αέριο και στο Λονδίνο.
Αλμα στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές στο αέριο στην Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 15% και αυτό ήταν απόρροια της απόφασης των γερμανικών αρχών να διακόψουν προσωρινά τη διαδικασία αδειοδότησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, παρατηρείται σαφής στροφή στον άνθρακα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων να εκτοξευθούν σε ιστορικό υψηλό. Ετσι ξεπέρασαν τα 70 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου της κοινής ωφέλειας στρέφονται πλέον σε «βρώμικες» λύσεις, ώστε να διατηρήσουν σχετικά χαμηλά το κόστος παραγωγής.
Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο καίνε από τις αρχές του μήνα τον περισσότερο άνθρακα προκειμένου να διατηρήσουν την παροχή ηλεκτρικού στα νοικοκυριά εν μέσω μιας πιο ψυχρότερης του αναμενομένου περιόδου.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση καθώς οι οικονομίες της εξέρχονται από το πλήγμα της πανδημίας και οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία τους. Το γεγονός αυτό εντείνει τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που η προσφορά είναι περιορισμένη.
Βλέπουν αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) «βλέπει» αποκλιμάκωση στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Στο μηνιαίο report της για το πετρέλαιο, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ενισχύεται λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών, καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.
Ωστόσο, το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν, τελικά, σε περιορισμό της ζήτησης, η οποία αναμένεται ότι σε ημερήσια βάση θα φθάσει φέτος τα 5,5 εκατ. βαρέλια και θα υποχωρήσει στα 3,4 εκατ. το 2022.
Ταυτόχρονα οι προμήθειες στις αγορές θα αυξηθούν, λόγω της ανόδου της παραγωγής στις ΗΠΑ, με εκτίμηση ότι σε διεθνές επίπεδο η ημερήσια παραγωγή για το Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 1,5 εκατ. βαρέλια, με τις ΗΠΑ να συμβάλουν κατά 400.000 βαρέλια, Σ. Αραβία και Ρωσία με 330.000 βαρέλια έκαστη, βάσει όσων έχει συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!