Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η απειλή των lockdown αλλάζει τα δεδομένα για το QE

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

H επιβολή νέων lockdown από ευρωπαϊκές χώρες, σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί το νέο κύμα του κορονοϊού, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει στις 16 Δεκεμβρίου για το πώς θα διαμορφωθεί η νομισματική πολιτική της το 2022. Η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προαναγγείλει ότι τον Μάρτιο θα τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας (PEPP), τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν. Προφανώς, σε χαμηλότερο επίπεδο από τα 80 δισ. ευρώ που αγόραζε η ΕΚΤ τον  Οκτώβριο, στο πλαίσιο του PEPP (περίπου 60 δισ. ευρώ) και του τακτικού προγράμματος APP (20 δισ. ευρώ).

QE ecb

Το πόσο χαμηλότερες θα είναι οι αγορές αυτές και κυρίως το αν θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα, που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση, στο QE που θα ισχύσει μετά τον Μάρτιο, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους όρους με τους οποίους θα μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές.

Το lockdown στην Αυστρία και ο φόβος για τη Γερμανία

Η απόφαση του Δεκεμβρίου δεν προμηνύεται εύκολη καθώς αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ του σταδιακού τερματισμού των αγορών ομολόγων μέσα στο 2022, επικαλούμενα την αύξηση του πληθωρισμού, που έφθασε στο 4,1% τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, και την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας της.

Αν, όμως, λόγω των lockdown, επηρεαστεί σημαντικά η πορεία της ανάκαμψης, αυτό θα αποτελέσει ένα «όπλο» ώστε να εξουδετερωθούν όσοι ζητούν μία ταχεία μείωση της νομισματικής στήριξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, ένα 20ήμερο γενικό lockdown στην Αυστρία και τη Γερμανία θα μείωνε τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 στο 0,9% (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο) από 1,1%, ενώ αν το lockdown επεκτεινόταν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριζόταν στο 0,4%.

Σημειώνεται ότι η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ανακοίνωσε χθες την επιβολή καθολικού lockdown, ενώ η Γερμανία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση και η Ολλανδία έχει επιβάλει το κλείσιμο των καταστημάτων και των μπαρ από νωρίς.

ΑΕΠ Ευρωζώνης

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρωζώνη, πάντως, δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς στις χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ υψηλά – όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία – η κατάσταση είναι ευκολότερα ελεγχόμενη.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία βαίνει μειούμενος καθώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά έχουν βρει τρόπους να προσαρμόσουν τη δραστηριότητά τους στις συνθήκες της πανδημίας. Ένα πλήγμα, ωστόσο, θα είναι αναπόφευκτο, αν τα lockdown επεκταθούν.  

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

«Ολοι είναι συγκρατημένοι, ακόμη και οι εμβολιασμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer, που βλέπει τη γερμανική οικονομία σε στασιμότητα ή ακόμη και να συρρικνώνεται τον χειμώνα. «Δεν αναμένω ότι θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα όπως στη διάρκεια του τελευταίου lockdown, αλλά αναμένω να αφήσει ένα αποτύπωμα», πρόσθεσε.

Με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας να συγκρατεί τη γερμανική βιομηχανία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να αναμένεται μόνο μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Τα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο οικονομολόγος της Jefferies στο Λονδίνο, Marchel Alexandrovich, δήλωσε ότι δεν θα προκύψει αναγκαστικά ένα «πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης» λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τα lockdown, αλλά τα «περιστέρια» της ΕΚΤ θα είναι πιο εύκολο να υποστηρίξουν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και «να γεφυρώσουν τις διαφορές στο Διοικητικό Συμβούλιο».

«Θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα status quo. To PEPP ολοκληρώνεται, αλλά θα επιχειρήσουν να καμουφλάρουν το QE σαν κάτι διαφορετικό. Αν θα πρόκειται για μία αύξηση του APP ή αν θα παρουσιάσουν ένα νέο πρόγραμμα, μένει να το δούμε», πρόσθεσε.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ