Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Στο 2,5% ο μέσος πληθωρισμός το 2022 - Μικρή η επίπτωση στην ανάπτυξη

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Προσωρινή επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 2,5% σε μέσα επίπεδα το 2022 από 1,2% φέτος, η οποία δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας προβλέπει η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της.

Η Εθνική εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα φθάσει φέτος το 7,5% και το επόμενο έτος το 4,3% αντί του 4,6% που προέβλεπε προηγουμένως

Τα βασικά σημεία της μελέτης της Εθνικής

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού διεθνώς αντανακλά κυρίως την ισχυρότερη και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και τη βραδύτερη ανταπόκριση της προσφοράς.

Ο μεταποιητικός τομέας βρέθηκε στο επίκεντρο της ισχυροποίησης της ζήτησης, με την παγκόσμια μεταποιητική παραγωγή και το διεθνές εμπόριο να υπερβαίνουν τα προ-πανδημίας επίπεδά τους ήδη από τα τέλη του 1ου τριμήνου του 2021.

Από την πλευρά της προσφοράς, η παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα – που στηρίζεται, κατά βάση, σε χαμηλά αποθέματα – και ο τομέας των μεταφορών δυσκολεύτηκαν να παρακολουθήσουν τη δυναμική της ζήτησης μετά από ένα έτος αδράνειας και αναστολής των επενδύσεων.

Ήδη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κορύφωσης αρκετών τιμών εμπορευμάτων διεθνώς, παράλληλα με την επιβράδυνση της παγκόσμιας μεταποιητικής παραγωγής (παγκόσμιος δείκτης PMI στο 54,3 τον Οκτώβριο από 11-ετές υψηλό 56,0 το Μάιο του 2021).

Το ενεργειακό σοκ είναι εντονότερο και αντανακλά πρόσθετους παράγοντες – όπως οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης διεθνώς αλλά και γεωπολιτικές αιτίες – και πλήττει δυσανάλογα το φυσικό αέριο, οι διεθνείς τιμές του οποίου εξαπλασιάστηκαν, ετησίως, τον Οκτώβριο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το επίπεδο τιμών μεταξύ 2012 και 2020 μειώθηκε κατά 4,0% στην Ελλάδα, εν μέσω ύφεσης, σε αντίθεση με αύξηση 7,2% στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν πιο ήπιες στην ελληνική οικονομία μέχρι το 9μηνο του 2021 λόγω του αρνητικού πληθωρισμού στις υπηρεσίες, ωστόσο εντάθηκαν τον Οκτώβριο (+3,4% από 0,2% κατά μ.ο. στο 9μηνο).

Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΤΕ, η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και το 5,0%, περίπου, το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο – όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) προβλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας – και περαιτέρω στο 0,6%, κατά μ.ο., το 2ο εξάμηνο του 2022. H μέση αύξηση του ΔΤΚ για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% από εκτιμώμενο 1,2% το 2021. Ο δομικός πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 2,2% το 4ο τρίμηνο του 2021 και θα κορυφωθεί στο 3% περίπου το 1ο τρίμηνο του 2022.

Κομβικός ο ρόλος των κρατικών μέτρων και της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών επιδράσεων και της επίπτωσης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στο ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο 2021 θα είναι περιορισμένος και δε φαίνεται να επαπειλεί την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 7,5% το 2021.

Η ετησιοποιημένη επίδραση στο ΑΕΠ του 2022 εκτιμάται στο -0,3%, οδηγώντας σε οριακή μόνο αναθεώρηση της ετήσιας πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2022 στο +4,3% από +4,6% προηγουμένως.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ