Mια επίπονη ανηφόρα καλείται να ανέβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβάλλει συνεχείς παρεμβάσεις για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων αλλά και αναθεωρήσεις, πέρα από κάθε προγραμματισμό, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός των μέτρων να αυξάνεται συνεχώς. Μετά και το νέο γενικό lockdown ορισμένες προβλέψεις και δεδομένα έχουν ξεπεραστεί.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 στηρίχτηκε στην παραδοχή ότι το lockdown θα διαρκούσε έως τις 10 Δεκεμβρίου, η επιμονή της υγειονομικής κρίσης ήρθε να διαψεύσει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου, καθώς αυτή τη στιγμή οδεύουμε για παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον έως τις 11 Ιανουαρίου, ενώ η ορατότητα, παρά την έναρξη των εμβολιασμών, παραμένει περιορισμένη.
Το κόστος του δεύτερου κύματος της πανδημίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα βαρύ, ενώ υπολογίζεται ότι για να στηριχτεί η οικονομία μόνο τον Ιανουάριο απαιτείται ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ που θα προέλθει από το αποθεματικό των 3 δισ. που προορίζει το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της οικονομίας. Μόνο για την επιστρεπτέα προκαταβολή σχεδιάζεται να διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ ενώ περίπου 400 με 500 εκατ. χρειάζονται για τις πληρωμές των αναστολών συμβάσεων εργασίας, αλλά και του προγράμματος Συνεργασία.
Η πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη των εμβολιασμών θα δείξει εάν χρειαστούν παρεμβάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπονομεύοντας σε μια τέτοια περίπτωση το στόχο για σταδιακή επιστροφή σε πορεία ανάπτυξης από το β΄τρίμηνο του 2021
Στο λογαριασμό πρέπει να προστεθεί το κόστος για την καταβολή επιδόματος 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες και την πληρωμή των αποζημιώσεων των ιδιοκτήτων ακινήτων, οι οποίοι εντός του Ιανουαρίου και για πρώτη φορά, θα αποζημιωθούν σε μετρητά, με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό για τα «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα του Νοεμβρίου.
Η ενίσχυση των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά σχεδιάζεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλους δύο μήνες, έως και τον προσεχή Μάρτιο. Η πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη των εμβολιασμών θα δείξει εάν χρειαστούν παρεμβάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπονομεύοντας σε μια τέτοια περίπτωση το στόχο για σταδιακή επιστροφή σε πορεία ανάπτυξης από το β΄τρίμηνο του 2021.
Σε πρώτη φάση, «δεκανίκι» θα βρεί το Υπουργείο Οικονομικών στους πόρους 1,5 δισ. ευρώ από το React U που αναμένεται να εκταμιευθούν εντός του πρώτου διμήνου του έτους. Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες του συστήματος Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση. Eκτός από την ενίσχυση των εργαζομένων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της παιδικής φτώχειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!