Νέα
  • ΓΔ: 1402.94 +0.10%
  • Τζίρος: 4,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται λύση στο «γρίφο» ρυθμίσεων και χρηματοδότησης ΜμΕ - Τι λένε οι servicers

Σε μια νέα δύσκολη περίοδο έχει εισέλθει η οικονομία, καθώς το νέο πανδημικό κύμα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξημένες τιμές ενέργειας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ήδη πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και τους μικρομεσαίους.

Ολοένα και περισσότεροι, δε, παραδέχονται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι... παροδικές, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και το «ξεπάγωμα» των υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Πρόκειται για τα κρατικά μέτρα στήριξης που έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και κάλυψαν σημαντικό μέρος των αναγκών ρευστότητας.

Αποκλεισμένες πολλές ΜμΕ από τον τραπεζικό δανεισμό

Ετσι, το θέμα της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση συνεχίζει να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, καθώς πολλές επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό επειδή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια (ήδη υπερδανεισμένες, μη επαρκής τζίρος, επαναλαμβανόμενες ζημιές, ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο) και αναζητούνται άλλες πηγές/εργαλεία χρηματοδότησης - παροχής ρευστότητας.

Σήμερα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχουν περί τις 100.000 επιχειρήσεις και άλλες περίπου 100.000 μπορούν να καταστούν bankable τους προσεχείς μήνες, καθώς εκτιμάται ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα τους επιστρέψουν σε βιώσιμη τροχιά, λαμβάνοντας και την κατάλληλη υποστήριξη.

Η παρέμβαση Στουρνάρα

Πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, των γνωστών servicers που διαχειρίζονται χιλιάδες προβληματικά δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κ.λπ.), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε από τις 25 εταιρείες του κλάδου να προσφέρουν ρυθμίσεις που θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Και ταυτόχρονα ανέφερε ότι μέχρι σήμερα καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψη άδειας -κατά τα προβλεπόμενα στον Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. «Διότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη», όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Τι λένε οι διαχειριστές δανείων

Ωστόσο, πηγές αυτού του τρίτου πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος -των servicers- σημείωναν ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις προβλέπουν άμεσα ή έμμεσα την παροχή ρευστότητας.

Ειδικότερα, οι servicers έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων τριών κατηγοριών:

  1. Ρύθμιση χωρίς παροχή νέων χρημάτων, με σημαντικό όμως «κούρεμα» δανείων και μείωση επιτοκίων που επιτρέπουν στις εταιρείες να εξοικονομούν σημαντικούς πόρους.
  2. Ρύθμιση με διατήρηση των ορίων αλληλόχρεων λογαριασμών και των εγγυητικών. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί με την υποστήριξη των υφιστάμενων creditors που διατηρούν τις γραμμές χρηματοδότησης ενεργές και μετά τη ρύθμιση.
  3. Ρύθμιση με την παροχή νέων χρημάτων για τους δανειολήπτες από τράπεζα, επενδυτικό fund με τη μεσολάβηση/αρωγή του servicer.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να χορηγούν νέα δάνεια ή πιστώσεις σε δανειολήπτες, δάνεια ή/και πιστώσεις των οποίων έχουν εξαγοράσει, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση, πηγές του κλάδου αναφέρουν στην «Η» ότι είναι μια προοπτική που βρίσκεται στο «τραπέζι» και με την ολοκλήρωση των μεγάλων τιτλοποιήσεων είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί. Πηγές της αγοράς, εξάλλου, σημείωναν ότι ούτε μεγάλοι servicers του εξωτερικού κινούνται ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην παρούσα φάση, το κόστος χρήματος για τους ίδιους τους servicers δεν είναι απλώς ακριβό αλλά απαγορευτικό, που σημαίνει ότι τα δάνεια/πιστώσεις που θεωρητικά θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην παρούσα φάση θα είχαν πολύ υψηλό επιτόκιο και άρα θα ήταν ασύμφορα για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Ετσι το κόστος δανεισμού θα ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό του τραπεζικού δανεισμού και το οποίο είναι υψηλό για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του κυρίου των απαιτήσεων, δηλαδή του fund στο οποίο έχει πουληθεί το δάνειο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ