Συναγερμό προκαλεί η σταθερή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς προοιωνίζεται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι υψηλές και το 2022.
Μετά την Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 4,1%, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,2% από 5,4% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο 31 ετών.
Στην Ελλάδα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό 3,4% σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι πιθανόν θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, περνώντας το 4%.
Στην αιχμή των αυξήσεων είναι το ενεργειακό κόστος, αλλά αυτό έχει διαχυθεί πλέον σε όλη την οικονομία. Ακόμη και αν εξαιρεθούν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 4,6% στις ΗΠΑ και 2,1% στην Ευρωζώνη.
Κνοτ: Η ΕΚΤ να προετοιμαστεί για έναν υψηλότερο πληθωρισμό
Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε σταδιακή αναδίπλωση και τις αρμόδιες οικονομικές και νομισματικές Αρχές.
Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Fed, εξακολουθούν να προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος, ο χρόνος έως να αρχίσει η αποκλιμάκωση θεωρείται ότι θα είναι μεγαλύτερος, ενώ υπάρχουν και στελέχη τους που δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να μην αποκλιμακωθεί καθόλου ο πληθωρισμός.
Πριν από δύο εβδομάδες, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Χθες, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να προετοιμαστεί για ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο και ότι κυριαρχούν οι κίνδυνοι αύξησης του πληθωρισμού. Όπως είπε, οι πιέσεις στις τιμές είναι «σε μεγάλο βαθμό μεταβατικές», αλλά προειδοποίησε ότι ορισμένοι από τους προσωρινούς παράγοντες που είναι σε εξέλιξη μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι θεωρείτο προηγουμένως. Οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των φόρων και των τιμών του πετρελαίου πράγματι θα υποχωρήσουν, πρόσθεσε, αλλά οι στενότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας και μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας μπορεί να συντηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι συνέπειες για QE και επιτόκια
Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τον Κνοτ, θα πρέπει να έχει συνέπειες και για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία δεν θα πρέπει να δεσμεύσει τη νομισματική πολιτική της για μεγάλο διάστημα, επειδή αν ο πληθωρισμός διαρκέσει περισσότερο μπορεί να απαιτήσει τη λήψη μέτρων, δηλαδή μεγαλύτερη επιβράδυνση ή διακοπή των αγορών ομολόγων και αυξήσεις των επιτοκίων - νωρίτερα από ό,τι θεωρείται σήμερα ότι θα συμβεί. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μεγάλης διάρκειας και χωρίς όρους δεσμεύσεις που μπορεί τελικά να μην είναι συμβατές με την εξέλιξη των προοπτικών του πληθωρισμού», είπε ο Κνοτ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει τον Δεκέμβριο για την έκταση και τους όρους που θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος στο τέλος του Μαρτίου. Δύο βασικά θέματα που θα κριθούν εν προκειμένω είναι αν θα αυξηθεί το μηνιαίο ύψος των αγορών ομολόγων – που σήμερα είναι 20 δισ. ευρώ - στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο και αν θα συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτό.
Τον Δεκέμβριο αναμένονται και οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη σημασία τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μία νέα αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό. Αυτό άφησε να εννοηθεί με σημερινές δηλώσεις του στο CNBC το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φρανκ Ελντερσον, καθώς είπε ότι πιθανόν έρχεται πιο κοντά ο στόχος για πληθωρισμό 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις στις ΗΠΑ
Αν και η Fed επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πεποίθησή της ότι ο σημερινός πληθωρισμός «αναμένεται να είναι μεταβατικός», οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί, σημειώνοντας επίσης ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους.
Στην ΕΚΤ, πάντως, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν είναι το ίδιο οξύ όπως στις ΗΠΑ και τονίζουν ότι δεν παρατηρούνται, τουλάχιστον επί του παρόντος, μεγάλες αυξήσεις μισθών που θα ανατροφοδοτούσαν μεγάλες αυξήσεις των τιμών.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι μακριά το ενδεχόμενο μίας κατάργησης του QE, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου έχει ανακοινωθεί το λεγόμενο tapering.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!