Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει ο νέος Κλιματικός Νόμος που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να αποτελέσει τον οδηγό για την πράσινη μετάβαση της χώρας.
Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και η θέσπιση της υποχρεωτικότητας από το 2025 και έπειτα της ασφάλισης των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ενός ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται περιοχές στις οποίες είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιά ή για πλημμύρες και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που λαμβάνει υπόψιν μια σειρά παραγόντων όπως η βλάστηση στην περιοχή κ.α.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ενός μήνα ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εισηγήσεις σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα για επέκταση του μέτρου και για περιπτώσεις σεισμών.
Χαμηλά τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα
Τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά σύμφωνα με τον Πρόεδρος & Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTERLIFE Α.Α.E.Γ.Α, Ιωάννη Βοτσαρίδη.
Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στη χώρα το περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ), μόλις το 15% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω Στεγαστικού Δανείου.
Ειδικότερα, σε σύνολο περίπου 7 εκατ. ιδιωτικών αστικών ακινήτων μόλις το 1/7 είναι ασφαλισμένα ενώ μόνον το 33% των επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστική κάλυψη εν γένει για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.
Το κόστος για το κράτος για ζημίες από πλημμύρες και πυρκαγιές από το 2020 και μετά έφτασε τα 2,2 δις, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να πληρώνουνξ συνολικά για αποζηιμώσεις φυσικών καταστροφών 400 εκατ. ευρώ από το 1993 έως το 2020.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Το μέτρο της άμεσης ή έμμεσης υποχρεωτικότητας ακινήτου για φυσικές καταστροφές έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βοτσαρίδη:
- Στη Γαλλία ισχύει η υποχρεωτικότητα Ασφάλισης Κατοικίας για τον Ενοικιαστή.
- Στην Ισπανία η υποχρεωτικότητα προκύπτει από τα τέλη «Consorcio» που βαρύνουν τα συναπτόμενα Ασφαλιστικά Συμβόλαια (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ασφάλισης Κατοικίας από Φυσικές Καταστροφές) αλλά και Οχημάτων και Ασφαλίσεων Ζωής. Τα τέλη αυτά χρηματοδοτούν - και αποζημιώνουν μέσω του Κράτους - Ζημίες από Φυσικές Καταστροφές, Τρομοκρατία και γενικότερα Έκτακτους Κινδύνους.
- Στην Ελβετία ισχύει η υποχρεωτική Ασφάλιση Κτιρίων - όχι του περιεχομένου των κατοικιών/επαγγελματικών χώρων - για Φυσικές Καταστροφές μέσω των Καντονίων (Περιφερειακές Ενότητες). Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν τα Ασφάλιστρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποζημιώνονται από αυτήν (εξαιρούνται μόνον 4 Καντόνια).
- Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Κτιρίου, για τους βασικούς κινδύνους από τους ιδιοκτήτες - όχι μεμονωμένα η ασφάλιση των κατοικιών.
- Στο Βέλγιο, στις περισσότερες Περιφέρειες, είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Κατοικίας για τους βασικούς κινδύνους, αλλά από τους Ενοικιαστές, όπως στη Γαλλία.
- Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επίσης, παρέχονται φορολογικά Κίνητρα, όπως η περίπτωση της Ιταλίας, όπου για κάθε Ασφάλιση Κατοικίας έναντι Φυσικών Καταστροφών παρέχεται φορολογική απαλλαγή ίση με το 19% του Ασφαλίστρου.