Οι ελληνικές βιομηχανίες αύξησαν τις τιμές τους τον Σεπτέμβριο με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, εξέλιξη που προμηνύεται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε 5,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφουν μόνο η Ιρλανδία (23,2%) και η Δανία (8,4%), ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης και της ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,7% που αποτελεί επίπεδο – ρεκόρ.
Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, οι τιμές των ελληνικών βιομηχανιών αυξήθηκαν 17,3% έναντι αύξησης 16% στην Ευρωζώνη και 16,2% στην ΕΕ.
Στην ενέργεια οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat έχουν κάποιες διαφορές από τα αντίστοιχα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 5,2% και 19,9% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα. Ωστόσο, και οι αυξήσεις αυτές είναι υψηλές στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η εκτίναξη των τιμών παραγωγού οφείλεται κυρίως στην ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αυξήθηκε 13,9% σε σχέση με τον Αύγουστο και για τα πετρελαϊκά προϊόντα 6,2%, ενώ η αύξηση για τα τρόφιμα ήταν 0,7% και τα βασικά μέταλλα 0,8%.
Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι τιμές για το πετρέλαιο (70,2%), ενώ υψηλές είναι οι αυξήσεις και για το ρεύμα και το αέριο (35,4%) και τα βασικά μέταλλα (10,5%), Οι αυξήσεις στα τρόφιμα ήταν 2,6%.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, αυξήθηκε στο 3% από 2,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη έφθασε στο 4,1%.
Μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και στην Ευρωζώνη
Και στην Ευρωζώνη η αύξηση των τιμών παραγωγού τον Σεπτέμβριο οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στον ενεργειακό τομέα ήταν 7,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ για ενδιάμεσα αγαθά ανήλθαν σε 1%, για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 0,4% και για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 0,3%. Ο δείκτης χωρίς την ενέργεια αυξήθηκε 0,6%.
Σε ετήσια βάση, το κόστος ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 40,7%, των ενδιάμεσων αγαθών 15,2%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών 3,5% και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 3%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!