Νέα
  • ΓΔ: 1399.66 +0.64%
  • Τζίρος: 124,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών, μείωση προκαταβολής φόρου και πτωχευτικός στο τραπέζι ΥΠΟΙΚ - Θεσμών

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Το σχέδιο των στοχευμένων μέτρων που θα εφαρμόσει για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2021 και ο πτωχευτικός νόμος αποτελούν τα δύο βασικά ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί κοντά στις 20 Ιανουαρίου. Το πακέτο περιλαμβάνει τη νέα εξατομικευμένη ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας, τα εργαλεία για παροχή ρευστότητας και επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, προτάσεις για φοροαπαλλαγές, στη βάση, όμως, αντικειμενικών κριτηρίων που θα συνδέονται με  το οικονομικό προφίλ των επιχειρήσεων και τις πραγματικές ανάγκες τους.

Στόχος είναι να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας από τις συνέπειες του κορονοϊού, μέσω μιας εξατομικευμένης διαχείρισης που θα έχει στόχο να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουν με λουκέτο και ταυτόχρονα να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

Ρύθμιση οφειλών αλά καρτ

H ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας, ώστε δικαίωμα ένταξης και περισσότερες δόσεις να δικαιούνται εκείνες οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πραγματική ανάγκη μιας δεύτερης ευκαιρίας για να παραμείνουν όρθιοι και να επιβιώσουν κατά την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν με αφορμή την πληρωμή των χρεών σε δήμους σε 120 δόσεις ότι  δεν θα υπάρξει γενικευμένη  ρύθμιση,  αλλά ρύθμιση αποκλειστικά για τα χρέη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα υπάρξουν μια σειρά από κριτήρια που θα καθορίσουν το ύψος των δόσεων με τις οποίες ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του ακόμα και σε βάθος δεκαετίας με απώτερο στόχο να διευκολυνθούν μόνο εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Μεταξύ των κριτηρίων θα περιλαμβάνονται ,η απώλεια εσόδων από την έναρξη της κρίσης έως και τον Μάρτιο του 2021,το ύψος των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί, ο αριθμός των εργαζομένων και τα περιουσιακά στοιχεία. Ρόλο θα παίξουν και τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ τετάρτου τριμήνου, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου και θα προσφέρουν μια σαφή εικόνα για τον τζίρο του δεύτερου lockdown. Στο υπουργείο Οικονομικών,θα αξιοποιηθεί η μεγάλη βάση δεδομένων του my business support, όπου  καταγράφονται όλες οι απώλειες που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας , αλλά και τα επιπλέον αναλυτικά διαθέσιμα στοιχεία που θα «χτίσουν» το προφίλ της επιχείρησης. Επί τούτου, θα ζητηθεί το επόμενο διάστημα από τις επιχειρήσεις να δηλώσουν μια σειρά πρόσθετα στοιχεία που θα βοηθήσουν ώστε να σχηματιστεί η ταυτότητα της κάθε μίας.

Μείωση προκαταβολής φόρου

Tαυτόχρονα,τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα ενημερώσουν τους επικεφαλής των θεσμών για την πρόθεση τους να προχωρήσει σε ρύθμιση για μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα τους και να τις  βοηθήσει να πάρουν άλλη μία ανάσα μπροστά στο δυσμενές σκηνικό που έχει προκαλέσει στην οικονομία η υγειονομική κρίση.

Εάν και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι οι φορολογούμενοι με έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον δηλώσουν το 2021 κέρδη από τα φετινά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για προκαταβολή φόρου εισοδήματος καθώς το ποσό προκύπτει από το συνολικό όφελος που είχαν από τις φετινές κλιμακωτές μειώσεις ή και την πλήρη απαλλαγή από το φόρο,οι πιθανότητες να μην ισχύσει η πρόβλεψη είναι πολύ μεγάλες.

Το μέτρο προβλέπει την κλιμακωτή μείωση έως και μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό πτώσης του τζίρου τους. Συγκεκριμένα:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Mε τις επιχειρήσεις να μετρούν απώλειες περίπου 22 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ο τελικός λογαριασμός θα διαμορφωθεί άνω των 35 δις ευρώ, είναι ξεκάθαρο ότι το 2021 ο φόρος εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα θα υπολογιστεί σε πολύ χαμηλότερη βάση. Το γεγονός ότι έτσι και αλλιώς στα δημόσια ταμεία θα μπούν λιγότερα έσοδα από τα κέρδη επιχειρήσεων το 2020, διευκολύνει περαιτέρω το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μείωση της προκαταβολής του φόρου αφού και οι απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι περιορισμένες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 100% επί του φόρου που προκύπτει για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η έντονη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω κατάλληλων δράσεων από τις επιχειρήσεις και επαρκή βοήθεια από το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο κύκλωμα διάχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε χρηματοοικονομική ασφυξία.

Πτωχευτικός νόμος

Παράλληλα, θα συζητηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη πτωχευτικού νόμου μετά και τις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εφαρμογή του κώδικα. Η ΕΕ ήδη έδειξε τις προθέσεις της, καθώς συνέδεσε την εφαρμογή του νόμου με τις εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιταχύνει τις κινήσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο,η διαδικασία εξυγίανσης για μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου. Άλλωστε σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τις τραπεζίτες λίγο πριν από την άλλη του έτους ζήτησε να τηρηθούν όλα τα χροναδιαγράμματα προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και εμπλοκές με τους Θεσμούς. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ