Η αγορά ακινήτου στη χώρα μας, ιδιαίτερα όταν γίνεται με λήψη στεγαστικού δανείου μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα δοκιμάσει τις ψυχικές αντοχές του αγοραστή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια αγοραπωλησία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, πρέπει να αντιμετωπιστούν σειρά ζητημάτων και οι διαδικασίες, όχι μόνο δεν «τρέχουν» παράλληλα, αλλά πολλές φορές …μπλοκάρουν η μια την άλλη.
Οι τράπεζες - άλλη σε μεγαλύτερο, άλλη σε μικρότερο βαθμό – μπορεί να έχουν μπει στην ψηφιακή εποχή και κινούνται στην κατεύθυνση απλοποίησης και επιτάχυνση σειράς διαδικασιών - η προέγκριση με βάσει τα οικονομικά στοιχεία του υποψήφιου δανειολήπτη είναι συνήθως θέμα λίγων 24ώρων - ωστόσο αυτό δεν αρκεί, ιδιαίτερα όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν νομικά, φορολογικά και τεχνικά ζητήματα.
►Στεγαστικά δάνεια: Εκτιμήσεις για αύξηση 30% φέτος
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που οδηγούν σε καθυστερήσεις είναι:
- Τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι πλήρη και υπάρχει ασάφεια σε ότι αφορά τα εισοδήματα και τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη στη φάση της αξιολόγηση της οικονομικής προέγκρισης.
- Ο δανειολήπτης καθυστερεί να βρει ακίνητο ή αλλάζει στην πορεία την επιλογή του. Γι’ αυτό καλό θα είναι να έχει καταλήξει για το ακίνητο πριν ξεκινήσει τη διαδικασία με την τράπεζα.
- Ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ακινήτου.
- Το ακίνητο έχει αυθαιρεσίες (πχ. μη δηλωμένοι/τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι), υπάρχουν ασυμφωνίες σχετικών εγγράφων, προβλήματα ταυτοποίησης ακινήτου, βάρη στο ακίνητο κ.α. Οι σημαντικότερες καθυστερήσεις σημειώνονται στη φάση επίλυση νομικών και τεχνικών προβλημάτων. Ο υποψήφιος δανειολήπτης θα πρέπει να έχει «ψάξει» καλά το ακίνητο που τον ενδιαφέρει για να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
- Διαδικασία υπογραφής συμβολαίου αγοράς και διεκπεραίωσης φορολογικών υποχρεώσεων.
- Διαδικασία μεταγραφής των συμβολαίων αγοράς στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία / Υποθηκοφυλακεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω και της συσσώρευσης των υποθέσεων εξαιτίας της πανδημίας, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένα χρόνος για να ολοκληρωθεί μια απλή μεταγραφή συμβολαίου αγοράς. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποιήση των διαδικασιών του Κτηματολογίου και να γίνονται όλες οι μεταγραφές τίτλων ψηφιακά, οι δανειολήπτες καλό θα είναι να διερευνούν την εκδοχή να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση σε αυτό το στάδιο (αν το αντέχει η τσέπη τους μπορούν να το αναθέσουν σε δικηγόρο) ώστε να ενημερώνουν την τράπεζα.
►Ακίνητα: Γιατί οι σημερινοί 30άρηδες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι
Σε άνοδο οι τιμές των ακινήτων
Ραγδαία πτώση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα κατά 42% στο διάστημα 2008-2017, σύμφωνα με την Alpha Bank. Από το 2018 και μετά, ωστόσο, η αγορά ακινήτων ανέκαμψε, καθώς ο ρυθμός μεταβολής των τιμών έλαβε θετικό πρόσημο από το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το 2019 σημείωσε ισχυρή επιτάχυνση.
Παρά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, η πορεία ανάκαμψης δεν ανεκόπη, αν και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των οικιστικών ακινήτων επιβραδύνθηκε. Ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 4,4% το 2020 από 7,2% το 2019, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 4%.
Η ανοδική τάση που ακολουθούν οι τιμές των ακινήτων, από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, δεν παρατηρείται μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών επιταχύνθηκε εντός του 2020 και διαμορφώθηκε σε επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση.
Ακόμα πιο έντονη ήταν η άνοδος των ονομαστικών τιμών των κατοικιών στις χώρες του ΟΟΣΑ (12,3%, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου Οργανισμού, σημειώθηκαν στην Τουρκία (30,2%), στη Ρωσία (21,1%) και τις ΗΠΑ (17,4%).
Η άνοδος που παρατηρείται στις τιμές στην αγορά ακινήτων, ήδη από το προηγούμενο έτος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν συνδυαστικό αποτέλεσμα των κάτωθι παραγόντων, τόσο από την πλευρά της ζήτησης, όσο και της προσφοράς:
- Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί.
- Οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που οδήγησαν στην άνοδο του κόστους αρκετών εισροών στη διαδικασία της κατασκευής.
- Η υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εξ αποστάσεως εργασία (π.χ. άνοδος της ζήτησης για μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα).
- Οι πολιτικές που εφάρμοσαν τα κράτη διεθνώς, κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, για τη στήριξη της ζήτησης και της ρευστότητας των νοικοκυριών.
Παράλληλα με την άνοδο των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά το 2020, κατά 5,9% σε ετήσια βάση -ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανόδου που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους (56% σε ετήσια βάση)-, ενώ, το πρώτο επτάμηνο του 2021, συνεχίζει να αυξάνεται με εντονότερο ρυθμό (46,6% σε ετήσια βάση).
Ανοδικά κινήθηκαν και οι επενδύσεις σε κατοικίες, σε όλη τη διάρκεια του 2020, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ, το δεύτερο τρίμηνο φέτος, σημειώθηκε ετήσια πτώση ύψους 1,1%. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων, ωστόσο, παραμένει σταθερά αρνητικός, περί του -2,9%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!