Σε λειτουργία τίθεται εντός του Νοεμβρίου η ψηφιακή ενημέρωση κίνησης για τους φορολογούμενους, μία εφαρμογή που θυμίζει το e-banking και θα αποτυπώνει κάθε τους συναλλαγή με την εφορία.
Μέσα από την υπηρεσία αυτή, το σύνολο των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν μηνιαίως τι ποσά πλήρωσαν και για ποιες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.), αλλά και τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, τα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους και τα ποσά που καταβλήθηκαν ως υπερεισπράξεις.
Επί της ουσίας, η νέα εφαρμογή θα αποτελεί τον απόλυτο ατομικό φάκελο φορολογικών δεδομένων, που θα καταγράφει από τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των πολιτών, έως αυτά που ξοδεύει για την εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων.
►Η χώρα στο κυνήγι επενδυτικής βαθμίδας – Τα «κλειδιά» που οδηγούν πιο γρήγορα στο στόχο
Τι θα περιλαμβάνει η ενημέρωση
Ειδικότερα, κάθε μήνα θα ενημερώνονται για:
Τις πληρωμές που πραγματοποίησαν μέσα στον μήνα για φόρους, τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
- Τα ποσά που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές.
- Τις επιστροφές φόρου που έχουν πληρωθεί και πιστώθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
- Τις αποζημιώσεις που έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
- Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο.
- Τα επιπλέον ποσά, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.
►Χρέος: Στο 207,2% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο - Εφτασε στα 354,010 δισ. ευρώ
Αυτόματη είσπραξη χρεών
Συγχρόνως ετοιμάζεται έως το τέλος του έτους και ένα σύστημα που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών από τους οφειλέτες, ενώ ενεργοποιούνται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες «έξυπνων» κατασχέσεων στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.
Οι αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών από την εφορία αφορούν περίπου 3.500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Από αυτούς μάλιστα, στους 1.830.369 υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ ήδη σε 1.309.222 ανήλθαν οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί τα αναγκαστικά μέτρα.
Ειδικότερα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την εφαρμογή του προγράμματος Eispraxis, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και:
- Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη.
- Θα έχει καταγεγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση.
- Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
- Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.
►Πληθωρισμός Ευρωζώνης: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ οι προβλέψεις της αγοράς
Το σύστημα θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.
Σκοπός του είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία Eispraxis θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ.
Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!