Ακριβώς έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας Elevate Greece, ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο εθνικό μητρώο έχει υπερβεί τις 500.
Το φράγμα των 500 startups ξεπεράστηκε ύστερα από την απόφαση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιου Κυριαζή για την εγγραφή επιπλέον 21 εταιρειών στο μητρώο των startups, εκ των οποίων οι 4 μέσω διαδικασίας fast track και οι υπόλοιπες 17 μετά από την αξιολόγησή τους ως προς την πλήρωση και των δύο βασικών κριτηρίων, της καινοτομίας και των προοπτικών ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά.
Πάνω από 4.500 εργαζόμενοι
Πλέον, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ανέρχεται σε 507, με περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους να απασχολούνται σε αυτές, αποτυπώνοντας έως τώρα ένα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο εγχώριο οικοσύστημα-καινοτομία.
Το Elevate Greece στοχεύει στην παρακολούθηση της προόδου των startups, στη σταθερή υποστήριξή τους και στην παροχή ανταγωνιστικών κινήτρων σε επιστήμονες και επιχειρηματίες, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Μεταξύ των έως τώρα κινήτρων περιλαμβάνονται φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), καθώς και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μέσω ΕΣΠΑ.
«Πρωταθλήτρια» η Αθήνα
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 τομείς, εμφανίζοντας συνολικά κύκλο εργασιών για το 2020 που ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (67,3%) έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (14,5%) και η Κρήτη (6,4%). Οι 10 κορυφαίοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης των startups είναι: Βιοεπιστήμες, τουρισμός, περιβάλλον και ενέργεια, αγροδιατροφή, ανάλυση δεδομένων, διαφήμιση και μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λιανική πώληση, κατασκευαστική και μεταφορές.
Αναφορικά με τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζόμενων ανά τομέα, η σειρά κατάταξης διαμορφώνεται ως εξής: Βιοεπιστήμες, ανάλυση δεδομένων, λιανική πώληση, τουρισμός, διαφήμιση και μάρκετινγκ, αγροδιατροφή, ναυτιλιακά, περιβάλλον και ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Οι βιοεπιστήμες βρίσκονται στην κορυφή και της λίστας της χρηματοδότησης με το λογισμικό και την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελούν τις κυρίαρχες περιοχές εξειδίκευσης της κατηγορίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!