Πόλος έλξης επενδύσεων στους τομείς της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών κατάφερε να καταστεί την τελευταία διετία η Ελλάδα, και στο εξής «θα βαρεθείτε να βλέπετε επενδύσεις, όλες οι μεγάλες εταιρείες του πλανήτη κοιτάνε την χώρα μας», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο διεθνή χάρτη επενδύσεων στο χώρο της τεχνολογίας». Οι δηλώσεις έγιναν απόψε, στο περιθώριο των εγκαινίων του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, που τελέστηκαν από το μητροπολίτη Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα.
Εντός του 2022, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, επισήμανε σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, και σημείωσε ότι «η παροχή φορολογικών κινήτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυξάνοντας τις υπερεκπτώσεις δαπανών στην έρευνα και την ανάπτυξη, από το 130% στο 200%, λειτουργούν ως ισχυρό δέλεαρ για επενδύσεις στη χώρα, που πλέον έχει από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά πλαίσια για επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης».
Το κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στα παλαιά δημοτικά σφαγεία και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες, με τομείς ενδιαφέροντος την ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), την υγεία, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία.
Διεύρυνση της συνεργασίας με την Cisco
«Πριν από ενάμιση χρόνο υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας με την Cisco, η οποία αποτελεί μια τεράστια εταιρεία και η παρουσία της στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί εξαιρετικό νέο», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «συζητήσαμε ήδη τη διεύρυνση της συνεργασίας μας με την Cisco και πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα».
Για την ψηφιακή διακυβέρνηση, μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι στον τομέα του μετασχηματισμού του κράτους έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στις τηλεπικοινωνίες «προχωράμε, αλλά θέλουμε ακόμη δουλειά».
Επισημαίνοντας ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση του κέντρου αντανακλά τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πόλη στην ευρύτερη περιοχή στον χώρο της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «συντελείται μια πολύ μεγάλη μεταστροφή στη χώρα μας σε έναν τομέα, τον ψηφιακό, που ξεκινά από το δημόσιο και καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος παράγει όλη την αξία που χρειάζεται και για νέες θέσεις εργασίας , αλλά και συνολικά για το οικονομικό αποτύπωμα που πρέπει να υπάρχει στη χώρα».
Μάλιστα, στις δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του κέντρου, ο κ. Πιερρακάκης ανάφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεχίζει να «τρέχει», με ακόμη γοργότερο ρυθμό και επανέλαβε ότι « έχουμε περάσει από τις 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020 σε 1000 περίπου σήμερα και αυτή η πορεία θα ενταθεί». Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι «έχουμε 150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές στο πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν το 2018 αυτές ανέρχονταν σε 8,8 εκατ.».
«Ο κόσμος που έρχεται είναι ψηφιακός», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις μπορεί να ανατρέψουν τη μαζική μετανάστευση των λαμπρών μυαλών της χώρας. «Όπλο παραγωγής και δημιουργικότητας», χαρακτήρισε το κέντρο η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Στόχος του κέντρου είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη κέντρο καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη, ανέφερε κατά τη σύντομη τοποθέτησή του ο διευθυντής του, Νίκος Λαμπρόγιωργος και υπογράμμισε ότι «για να πετύχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, χρειάζονται καινοτόμες λύσεις και ψηφιακή εκπαίδευση». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι στο κέντρο έχουν ήδη ολοκληρωθεί πέντε εκπαιδευτικοί κύκλοι στις ψηφιακές δεξιότητες, τους οποίους παρακολούθησαν 100 άτομα που έλαβαν και αναγνωρισμένη πιστοποίηση.
"Tα σφαγεία του 1900 γίνονται σήμερα ένα στρατηγείο, ένας κόμβος τεχνολογίας, καινοτομίας, δικτύωσης και ψηφιακών δεξιοτήτων", σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας: «αυτό δείχνει ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης είναι παραγωγικό». Επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να είναι παρούσα και να μετεξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας στα Βαλκάνια. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος και το δικό μας όραμα».
Την ικανοποίησή της για την «αγκαλιά» της Cisco στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε η εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής πελατών της εταιρείας, Gerri Elliot, προσθέτοντας «μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος και όραμα και πιστεύω ότι μαζί θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες μας».
«Δημιουργούμε μία ψηφιακή πύλη στην Ελλάδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Cisco και υπεύθυνος καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο Guy Deidrich, ενώ ο γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε πως με το κέντρο «μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων οι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!