Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά πλήττουν τα ευάλωτα νοικοκυριά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι κυβερνήσεις εστιάζουν τις πρωτοβουλίες τους στην ανακούφιση των νοικοκυριών από την ασύμμετρη ενεργειακή επιβάρυνση, ενώ ήδη η Ελλάδα νομοθέτησε την επιδότηση στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου και παράλληλα ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η χορήγησή του σε περισσότερα νοικοκυριά με νέα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να φτάσει στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης.
Ωστόσο οι σχετικές ΚΥΑ δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, με κίνδυνο οι λογαριασμοί που θα φτάσουν τον Οκτώβριο στα νοικοκυριά να έχουν ενσωματώσει τις αυξήσεις, έως ότου ισχύσουν - αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο - οι επιδοτήσεις.
Ωστόσο, αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια για επιπλέον μέτρα, καθώς το βάθος της ενεργειακής κρίσης είναι άγνωστο και πολλά νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας εδώ και 1,5 χρόνο.
►Επιδότηση καταναλωτών και κοινές προμήθειες φυσικού αερίου προτείνουν στην ΕΕ Σταϊκούρας και Σκρέκας
►Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής στα 82 δολάρια - «Οχι» από ΟΠΕΚ σε αύξηση της παραγωγής
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται διάφορα σενάρια, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμη κάτι. Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια «έξτρα» δέσμη μέτρων, που μπορεί να μπει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά θα κριθούν από τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, που θεωρείται σίγουρο μεν ότι θα κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό αλλά το ζητούμενο είναι το εύρος. «Αγκάθι» μπορεί να αποτελέσει μόνο μια πιθανή μείωση της κατανάλωσης το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το κύμα ανατιμήσεων μπορεί να ροκανίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με την επικρατέστερη δεξαμενή δικαιούχων να προέρχονται από τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το έκτακτο "δώρο" να αφορά και άλλες κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων είναι και η πλέον αδικημένη, καθώς είναι αυτή που δεν έλαβε αναδρομικά το 2020 και εξαιρέθηκε καθώς τότε πληρώθηκαν μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις. Συνταξιούχοι και οικονομικό επιτελείο αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη των χαμένων αναδρομικών από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.
Οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα στήριξης των εισοδημάτων των ευάλωτων νοικοκυριών θα «κλειδώσουν» τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο, αφού κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή και ξεκαθαρίσει ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος αλλά και ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!