«Βαρύς» αναμένεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά καθώς οι ανατιμήσεις στην ενέργεια βάζουν «φωτιά» στους λογαριασμούς και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
►Χειμώνας-φωτιά από τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο - Τα σχέδια για το επίδομα θέρμανσης
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, μέρος της οποίας αναμένεται να περάσει και στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.
Ηδη έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για τιμολόγια 4 φορές επάνω σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια, μια οικογένεια που πλήρωνε τον περυσινό χειμώνα 60 ευρώ το μήνα για θέρμανση με φυσικό αέριο, φέτος μπορεί να πληρώνει μέχρι και 240 ενώ. Αντίστοιχα καταναλωτής που πλήρωνε 150 ευρώ το μήνα πλέον θα πληρώνει 600.
►Κ. Σκρέκας: Μαίνεται μια τεράστια ενεργειακή κρίση - Στήριξη στις ευάλωτες ομάδες
Πως θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο - Τον Οκτώβριο η απόφαση
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open πως «Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου».
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η συγκεκριμένη επιδότηση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και πως θα δοθεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια πέρα από το επίδομα θέρμανσης που όπως υπογράμμισε «θα είναι αυξημένο κατά 20% φέτος».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ οι οικιακοί καταναλωτές θα επιδοτηθούν για το φυσικό αέριο με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα και πάλι με όριο στην κατανάλωση.
Ράλι τιμών σε όλο τον κόσμο - Τιμή που ισοδυναμεί με 190 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία ισοδυναμεί με μία τιμή πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι, η οποία δεν έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Και στις δύο περιοχές, η τιμή του αερίου εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ αυτή την εβδομάδα καθώς οι ενεργειακές εταιρείες σπεύδουν να αναπληρώσουν τα χαμηλά αποθέματά τους εν όψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ και οι εναλλακτικές πηγές παραγωγής ρεύματος και θέρμανσης, όπως ο άνθρακας, είναι σε έλλειψη.
Το ολλανδικό αέριο για παράδοση σε έναν μήνα έφθασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Παρασκευής, το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 190 δολάρια για ένα βαρέλι πετρελαίου και είναι υπερδιπλάσια από τη σημερινή τιμή του μπρεντ.
Το υψηλότερο επίπεδο που έχει φθάσει ποτέ η τιμή του πετρελαίου ήταν τα 147,50 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008.
Οι ενεργειακές τιμές αυξάνονται σε όλο τον κόσμο καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενώ η προσφορά υστερεί.
Η μείωση των αποθεμάτων μετά τον τελευταίο χειμώνα που ήταν μακρύτερος και ψυχρότερος απ’ ό,τι συνήθως, σε συνδυασμό με τις μειωμένες επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές συνέβαλαν στην παγκόσμια κρίση.
Συναγερμός σε όλο τον κόσμο
Τα αποθέματα –από το φυσικό αέριο ως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας– λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης θα παραμείνει ασυνήθιστα "σφιχτή" προς το χειμώνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα», γράφουν οικονομικοί αναλυτές. Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένες εταιρείας λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες.
Η τελευταία προειδοποίηση ότι η ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη έρχεται από τη νορβηγική εταιρεία δικτύου Statnett SF, η οποία δήλωσε ότι οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοτιοδυτικά της χώρας «πιέζονται» λόγω των χαμηλών εισροών και της πτώσης των αποθεμάτων.
Η έλλειψη θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές σε άλλες αγορές, καθώς αυτό το τμήμα της χώρας αποτελεί κόμβο για μεταφορές ενέργειας στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετωπίζει τη δική του κρίση εφοδιασμού, καθώς και η Γερμανία και η Δανία συνδέονται όλα με το νορβηγικό δίκτυο. «Υπάρχει πολύ χαμηλή ποσότητα νερού, γι' αυτή την εποχή του χρόνου, σε πολλές από τις δεξαμενές εδώ», δήλωσε η Statnett.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!