Eντός του Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στη νέα ψηφιακή πύλη myAADE τα ποσά που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και αυτά που θα πρέπει να επιστρέψουν.
Με αυτόν τον τρόπο οι δικαιούχοι θα έχουν πλήρη εικόνα ώστε να αποφασίσουν, όταν ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με ποιο τρόπο θα αποπληρώσουν το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πόσα έλαβαν, πόσα θα επιστρέψουν
Μετά και το επιπλέον «κούρεμα» των επιστρεπτέων προκαταβολών που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ακυρώνεται η έξτρα δυνατότητα που είχε ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις που είχαν απώλεια εσόδων άνω του 30% και οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν ως πιστωτικό για φόρους-εισφορές το 35% του ποσού από τις επιστρεπτέες 1 έως 3. Ωστόσο, ενώ μέσα σε 1,5 χρόνο δόθηκαν επτά «επιστρεπτέες» συνολικού ύψους 8,267 δισ. ευρώ, από αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο -από 550.000 πληττόμενες επιχειρήσεις- περίπου 3 δισ. ευρώ.
Το νέο «κούρεμα» στα χρέη όσων έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές κοστίζει επιπλέον 660 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό και δίνει σημαντική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν και προσπαθούν να επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας μετά τα περιοριστικά μέτρα, καθώς μειώνεται σημαντικά το ποσοστό επιστροφής των ποσών που έλαβαν, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και είχαν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
Για τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- Επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης:
- To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
- το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
- το 33% θα επιστρέψουν το 50%.
Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πώς θα επιστραφεί το ποσό - Ποιοι ευνοούνται
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν δύο δυνατότητες. Είτε να προχωρήσουν σε εφάπαξ καταβολή του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021 με έκπτωση 15% ή, σε διαφορετική περίπτωση, να καταβάλουν το ποσό σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2022. Για παράδειγμα, αν κάποιος πρέπει να επιστρέψει 10.000 ευρώ και πληρώσει το ποσό εφάπαξ, θα καταβάλει 8.500 ευρώ.
Από τα νέα δεδομένα ευνοούνται όλοι όσοι έλαβαν κρατικό δάνειο γιατί θα επιστρέψουν στο κράτος χαμηλότερο ποσό από αυτό που σχεδίαζαν. Πιο ευνοημένοι θα είναι όσοι έχουν ρευστότητα και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό. Εκτός από το «κουρεμένο» επιστρεπτέο τμήμα δικαιούνται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!