Ένα δυνητικό εγχειρίδιο για τα ψηφιακά νομίσματά τους (central bank digital currencies ή CBDCs) περιέγραψαν επτά κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα στην έκδοση ψηφιακού χρήματος για να μην προκαλέσουν αναστάτωση στις εμπορικές τράπεζες.
Αν και το ψηφιακό δολάριο ή το ψηφιακό ευρώ μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να κυκλοφορήσουν – η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει φέτος μία διετή διερευνητική φάση – η εργασία τους στην κατεύθυνση αυτή εντείνεται καθώς οι πολίτες μετακινούνται όλο και περισσότερο από τα μετρητά στις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα.
Τα εφτά κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα – μεταξύ των οποίων η Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ – ανέφεραν ότι τα CBDC πρέπει να απευθύνονται στο σύνολο της οικονομίας και να συμπλέκονται με τα υφιστάμενα συστήματα πληρωμών.
Η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα υφιστάμενα συστήματα εγχώριων πληρωμών, με τις στρατηγικές υιοθέτησής τους να εξαρτώνται από τις οικονομικές συνθήκες που ισχύουν.
Περιορισμένη η επίπτωση στις τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να προσαρμοστεί στην καθιέρωση των CBDC, αναφέροντας κινδύνους για αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες αν οι πελάτες τους μετακινήσουν απότομα τις αποταμιεύσεις τους στα ψηφιακά νομίσματα.
«Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό τους, η ανάπτυξη και διαχείριση ενός συστήματος CBDC θα αποτελούσε ένα μείζον εγχείρημα για μία κεντρική τράπεζα», ανέφεραν, τονίζοντας ότι η εμπλοκή ιδιωτών διαχειριστών πρέπει να παρακολουθείται στενά για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην τεχνολογία.
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, τα οποία διαχειρίζονται ιδιώτες, τα CBDC θα είναι ισοδύναμα με τα μετρητά και θα στηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα έχει κάνει τη μεγαλύτερη για την καθιέρωση CBDC, σχεδιάζοντας τη μεγαλύτερη δοκιμή της για το ψηφιακό γουάν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022.
Οι εμπορικές τράπεζες προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στον σχεδιασμό των ψηφιακών νομισμάτων, φοβούμενες ότι τα CBDC μπορεί να διαβρώσουν τις καταθέσεις τους.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο αντίκτυπος στη μείωση της διαμεσολάβησης και του δανεισμού των τραπεζών μπορεί να είναι διαχειρίσιμη για τον τραπεζικό τομέα», ανέφεραν οι κεντρικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι η όποια επίπτωση θα είναι πιθανόν περιορισμένη σε λογικά επίπεδα.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!