Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία υποδομών και κατασκευών αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης στο νέο οικονομικό περιβάλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο "Ο ρόλος της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας", με την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών - ΕΣΒΥΚ, μίλησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος ΕΣΒΥΚ, Σέργιος Λαμπρόπουλος.
Τη μελέτη παρουσίασε ο Υπεύθυνος Κλαδικών Μελετών ΙΟΒΕ, Γιώργος Μανιάτης, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας.
Η μελέτη
Στον κλάδο των Κατασκευών στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν το 2018 περίπου 60.000 επιχειρήσεις και απασχολούνταν περίπου 150.000 εργαζόμενοι (στοιχεία 2019). Στους υπόλοιπους κλάδους της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών δραστηριοποιήθηκαν περισσότερες από 85.000 επιχειρήσει, κυρίως στον τομέα Υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις αρχιτεκτονικές και μελετητικές δραστηριότητες, ενώ απασχολούνταν 127 χιλ. εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ότι το 2019 η συνολική αξία παραγωγής του κλάδου των Κατασκευών διαμορφώθηκε στα €7,3 δισεκ. και σε σύγκριση με το 2008 έχει υποχωρήσει κατά 79,1%.
Η συνεισφορά των Κατασκευών στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών έφτασε τα €576 εκατ. το 2020.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα, σε πεδία όπως οι υποδομές μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας και επικοινωνίας, η οδική ασφάλεια και η αστική κινητικότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική αναβάθμιση, οι ψηφιακές τεχνολογίες και συστήματα, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η απολιγνιτοποίηση, η ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και η ενίσχυση βασικών τουριστικών υποδομών με έμφαση στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Τα έργα θα υποστηριχθούν και από τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους των έκτακτων μέτρων ανάκαμψης, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε ιδιαίτερα αυξημένες εισροές χρηματοδότησης στην Ελλάδα για την περίοδο 2021- 2027, ενώ η πλήρης αξιοποίηση των πόρων χρηματοδότησης αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον διοικητικό μηχανισμό της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, αναγκαία συνθήκη για να συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά η Βιομηχανία Υποδομών και Κατασκευών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, είναι η άρση εμποδίων και στρεβλώσεων ώστε οι απαιτούμενες υποδομές να κατασκευαστούν έγκαιρα, με ανταγωνιστικό κόστος, τεχνική ποιότητα και επάρκεια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!