Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για το 2021 - Τα όπλα και οι φόβοι στην μετα - Covid εποχή

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Βουλή, στις 20 Νοεμβρίου, η πρόβλεψη για άρση του lockdown είχε τοποθετηθεί για τις 10 Δεκεμβρίου. Σήμερα, σχεδόν 40 ημέρες μετά και ασφαλής πρόβλεψη για ολική άρση του lockdown, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά ούτε καν κατά προσέγγιση δεν μπορεί κάποιος προσδιορίσει τον χρόνο που θα ανοίξει η αγορά.

Με βάση τα παραπάνω στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, με το βλέμμα στραμμένο μεν στο αύριο, αλλά χωρίς να αγνοούν το σήμερα. Όλοι οι σχεδιασμοί, μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, γίνονται και με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας.

Στήριξη στην οικονομία 

Θέλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι ζυγισμένες, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Το 2021 με βάση τα σημερινά δεδομένα, χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η μία μέχρι τον Ιούνιο, σημείο από το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας, θα ξεκινήσει να σβήνει η πανδημία. Η άλλη στο δεύτερο μισό του έτους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι στην πρώτη φάση να στηριχθεί η οικονομία, ώστε να βγουν όρθιοι οι περισσότεροι (επιχειρήσεις και εργαζόμενοι), όταν η κρίση τελειώσει. Στην δεύτερη περίοδο, βασική επιδίωξη θα είναι να πάρει μπρος η οικονομία και να στηριχθεί η ανάπτυξη και για αυτό σχεδιάζουν από τώρα τον οδικό χάρτη, έτσι ώστε όλα τα γρανάζια να μπορέσουν να δουλέψουν με ταχείς ρυθμούς.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, το πακέτο στήριξης, θέλουν στην κυβέρνηση, να είναι όσο πιο πλουσιοπάροχο είναι δυνατόν.

Ωστόσο γνωρίζουν ότι η δυνατότητα στήριξης της πραγματικής οικονομίας έχει όρια, έστω και αν από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι θα πράξουν ό,τι απαιτείται και για όσο χρόνο χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν τα υφιστάμενα μέτρα, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την αναστολή συμβάσεων εργασίας κλπ. Στόχος είναι περίπου στις 15 – 20 Ιανουαρίου να γίνουν οι πληρωμές από την επιστρεπτέα 5, της οποίας το 50% θα είναι επιχορήγηση και το υπόλοιπο 50% χαμηλότοκο δάνειο. Θα ακολουθήσει τουλάχιστον ένας ακόμη κύκλος επιστρεπτέας τον Μάρτιο.

Μάλιστα, αν το lock down συνεχιστεί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο 5ος κύκλος θα συνεχιστεί και με 6ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η μετά COVID εποχή

Δύο είναι οι άξονες στους οποίους εστιάζεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Ο ένας να δοθεί «αέρας» στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν ξανά και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ένα ευέλικτο σχέδιο για την αποπληρωμή όλων των οφειλών που θα έχουν συσσωρευτεί από την εποχή της πανδημίας. Η νέα ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα αφορά όλα τα χρέη και δεν απευθύνεται σε όλους.

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει ενέσεις ρευστότητας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που προβλέπει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ