Η πανδημία έπληξε την παγκόσμια αγορά εργασίας και πολύ περισσότερο τις γυναίκες, και η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα.
To υπουργείο Εργασίας, μέσω της αρμόδιας υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα, έχει εκπονήσει μια σειρά από δράσεις για να ενισχύσει όλες τις γυναίκες, κυρίως μέσα στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
«Για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένες δράσεις από όλα τα υπουργεία, συγκροτείται γύρω από τέσσερις άξονες, ένας εκ των οποίων είναι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας», δήλωσε η κα Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι «στο Ταμείο Ανάκαμψης σε όλα τα προγράμματα υπάρχει η διάσταση του φύλου».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να υλοποιηθούν 5 ευεργετικές δράσεις για την γυναίκα και την στήριξη της οικογένειας:
- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις περισσότερες αναπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες.
- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις γυναίκες.
- Μέσα στο φθινόπωρο, θα υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς». Στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του από το 2022. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
- Στο πλαίσιο της προώθησης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής θα εφαρμοστεί η δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας για τα βρέφη των εργαζομένων ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα δίνεται οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις των 100 ατόμων και πάνω, ώστε να μπορούν να έχουν χώρους φύλαξης, όπως επίσης και ανθρώπους που θα φροντίζουν τα βρέφη αυτά.
- Πρόγραμμα επιμόρφωσης 5.000 ανέργων γυναικών σε ψηφιακές δεξιότητες, ως διαβατήριο για καλύτερες δουλειές και εργαλεία επιτυχίας μιας επιχειρηματικής προσπάθειας.
Επίδομα μητρότητας
Παράλληλα εξετάζεται η θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας και για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το γαλλικό μοντέλο.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα δώσει ανάσα και κίνητρο σε χιλιάδες γυναίκες αυτοαπασχολούμενες και θα αποκαταστήσει μια κοινωνική αδικία σε βάρος τους.
Ηδη το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη που αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!