Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχολίασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, σε συνέντευξή του σήμερα στo Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης FM 100.
Ο κ. Σμυρλής επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό ρυθμό», λόγος για τον οποίο «οι εξαγωγές μας κρατάνε και έρχονται μεγάλες επενδύσεις, διότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι καλό», τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, μέσω των μέτρων που εξήγγειλε «μετέφερε όλο αυτό το καλό κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία, ούτως ώστε να υπάρχει ανταπόδοση στους πολίτες και να δοθεί μια νέα ώθηση ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινάει».
Ειδικότερα για τα κίνητρα υπέρ των νέων ο γ.γ. ΔΟΣΕ τόνισε ότι η νέα γενιά αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς είναι η ατμομηχανή κάθε οικονομίας, γι' αυτό και η κυβέρνηση ετοίμασε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την νεολαία, του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός.
«Επίσης» πρόσθεσε ο κ. Σμυρλής, «και επειδή ακριβώς βγαίνουμε από μια πανδημία, οφείλουμε να δώσουμε εργαλεία στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρχει δεύτερη σκέψη και να προτιμήσουν τους νέους ανθρώπους. Το πρώτο "ένσημο" αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο, όπως και η κάλυψη των εισφορών. Αλλά τα ανωτέρω δεν αποτελούν τα μόνα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του εργασιακού επιδόματος και στους σπουδαστές των ΙΕΚ που ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως, με σκοπό να βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να καταρτιστούν, να δοθούν ευκαιρίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες όσον αφορά και στην κατάρτιση, όπως και η κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, τα 50 GB δώρο για όλους τους ανήλικους 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021».
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων ενδεικτικά ανέφερε τη διαγραφή του 50% της οφειλής από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε 22%, «ένα συνολικό πακέτο», όπως είπε, «μείωσης των φόρων, το οποίο είναι και η πραγματική ανάσα που θέλει η ελληνική επιχείρηση, γιατί σκοπός μας είναι η οικονομία να ανθίσει μέσω αυτών των επιχειρήσεων».
«Και εκεί», πρόσθεσε, «έρχεται και η δική μας δομή στο υπουργείο Εξωτερικών, η δομή της Οικονομικής Διπλωματίας, η οποία προσπαθεί και ανοίγει νέες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας όλα τα εργαλεία της εξωστρέφειας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!