Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το γεμάτο Δημόσιο ταμείο και τα 3 «κλειδιά» για επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα

ΕΥΡΩ
Πηγή: PIxabay

Με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα άνω των 37,5 δισ. ευρώ, παρά τα μέτρα στήριξης από τις παρενέργειες της πανδημίας, η ελληνική οικονομία εισέρχεται στην τελική ευθεία του δρόμου για δυναμική ανάκαμψη, επιδιώκοντας να κερδίσει τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η έξοδος από το καθεστώς της εποπτείας.

Αλλωστε τα τρία «κλειδιά» για τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους και την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα είναι τα εξής:

  • η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλό επίπεδο,
  • η αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και
  • η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP τον Μάρτιο του 2022.

21,8 δισ. τα πραγματικά διαθέσιμα

Aπό τα 37,5 δισ. ευρώ, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι το «δεσμευμένο» μαξιλάρι του ESM, το οποίο προϋποθέτει αυστηρές προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί. Κατά συνέπεια τα πραγματικά διαθέσιμα είναι 21,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος του έτους. Στο β’ εξάμηνο τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι περισσότερα από τα έξοδα, το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης της οικονομίας έχει υλοποιηθεί, ενώ μόλις 4 δισ. ευρώ απομένουν να πέσουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες έως το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τα µέτρα στήριξης, το 2021 θα διοχετευτούν συνολικά 16 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά και θα αποτελέσουν το «διαβατήριό» της για τις αγορές.

Πηγές χρηματοδότησης

Στους λογαριασμούς της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κατατεθεί τα 4 δισ. ευρώ προχρηματοδότηση, άλλα 3,8 δισ. θα έρθουν έως το τέλος του έτους, ενώ η χώρα θα λάβει συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια για την περίοδο 2021-2026. Εκτός από τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Δημόσιο έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως οι πόροι του προγράμματος SURE, αλλά και τα ANFAs/SMPs τα οποία μαζί με τη δόση που εγκρίθηκε κατά τους περασμένους μήνες από το Eurogroup διαμορφώνονται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Τα γεμάτα ταμεία δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση τους επόμενους μήνες και της αφήνουν αρκετές επιλογές στην πολιτική σκακιέρα. Στο καθαρά οικονομικό πεδίο, η ταμειακή αυτή εικόνα αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα ο δανεισμός του Δημοσίου, μέχρι να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Να σημειωθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου συνυπολογίζονται στο χρέος. Όμως, η διαφορά με το παρελθόν, και κυρίως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, είναι ότι πλέον δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό με υπέρμετρους τόκους, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων είναι αρκετά χαμηλά.

Ο ρόλος των εκδόσεων

Με τις δύο νέες και επιτυχημένες επανεκδόσεις του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου, μέσω των οποίων το ελληνικό Δημόσιο άντλησε την περασμένη Τετάρτη 2,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις της, καθώς δεν πιέζεται ταμειακά αλλά επιδιώκει να επανέλθει πλήρως στις αγορές. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει τον στόχο του δανειακού του προγράμματος για φέτος, που ήταν 12 δισ. ευρώ, έχοντας αντλήσει μέχρι και πριν από τη διπλή επανέκδοση 11,5 δισ. από τις αγορές και 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις των τραπεζών.

Εάν και από άποψη ταμειακών αναγκών δεν υπάρχει ζήτημα για νέα έξοδο όπως αναφέρουν πηγές του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η παρουσία στις αγορές οδηγεί προς την κατεύθυνση άλλης μίας έκδοσης ομολόγου έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα η στήριξη της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2022 σε ό,τι αφορά τις αγορές ελληνικών τίτλων υπό το PEPP, κρατά ορθάνοιχτο τον διάδρομο του ΟΔΔΗΧ για περαιτέρω εξόδους, ώστε να βελτιωθεί ρευστότητα των ελληνικών τίτλων, που είναι και ένας παράγοντας που θα συμβάλει στη βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

Κεντρικός στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο θα μονιμοποιήσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Διαβατήριο» για τον φθηνό δανεισμό του Δημοσίου αποτελούν και τα αυξημένα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι τα έσοδα αυτά από 541 εκατ. ευρώ φέτος θα διπλασιαστούν σχεδόν στα 1,23 δισ. ευρώ το 2022, ενώ για την επόμενη διετία 2023 -24 αναμένεται να εισπραχθούν περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ