Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά 5ετή και 30ετή ομόλογα - Ανοιξε το βιβλίο προσφορών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα «διπλή» έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ από τη σημερινή επανέκδοση των 5ετών και 30ετών ομολόγων.

Οι προσφορές για τα 5ετή και για τα 30ετή ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά έξοδος του Δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.

Το βιβλίο των προσφορών για τις επανεκδόσεις των ομολόγων άνοιξε το πρωί της Τετάρτης, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ισχυρό. 

Με αρχική απόδοση 0,1% ο 5ετής τίτλος και 1,75% για το 30ετές ομόλογο, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 μέσω των Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στις επανεκδόσεις των ομολόγων γρηγορότερα από τις προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο ημερομηνίες, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις αγορές και να δώσει ρευστότητα στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στις οποίες είναι χαμηλή, αλλά και για να προλάβει το άνοιγμα στις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Γερμανίας οι οποιες θέλουν να αντλήσουν συνολικά 60 δισ. ευρώ. 

Όπως έγραφε η «Η» οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Αύγουστο περισσότερο από το αναμενόμενο. Η πρώτη εκτίμηση, που ανακοίνωσε η Eurostat, έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 10ετίας και πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, εκτινάχθηκε επίσης στο 1,6%.

Στο 0,72% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,72%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για την αγορά της Ευρωζώνης, αυξήθηκε 4 μ.β. στο -0,40%.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο 6 μ.β. στο 0,67%.

Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,4%, ενώ χθες η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών.

Επανεκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη

Αρκετές εκδόσεις ομολόγων αναμένονται αυτή την εβδομάδα από χώρες της Ευρωζώνης, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Η Commerzbank αναμένει εκδόσεις συνολικού ύψους 29,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η Ιταλία άντλησε 7,75 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετών και 10ετών ομολόγων,  με την απόδοση του 5ετούς να διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του - 0,01% . Παράλληλα, προχώρησε στην έκδοση 7ετούς κυμαινόμενου ομολόγου.

Η Ολλανδία αναμένεται να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 4ετούς ομολόγου. 

Πέμπτη «έξοδος» στις αγορές το 2021

Είναι η πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021. Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

  • Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
  • Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
  • Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές - παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία - στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP - και τις επεκτάσεις του - που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ