Στην αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί αλλά και να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισής του. Οι αλλαγές στοχεύουν το ΠΔΕ να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οικονομίας και όχι μόνο να καλύπτει λειτουργικά έξοδα και άλλες ανάγκες.
Ήδη συντάσσεται μελέτη σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM) για τον εκσυγχρονισμού του κανονιστικού του πλαισίου, ενώ προς την κατεύθυνση της σωστής διαχείρισης του προγράμματος έχει ξεκινήσει να «τρέχει» το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο αποτελεί το πλαίσιο για τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ.
Παράλληλα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υλοποιούν ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη αποτύπωση, πρόβλεψη και ταξινόμηση των δαπανών του. Να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο του ΠΔΕ χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές ως «απαρχαιωμένο», αφού η έναρξή του, χωρίς ιδιαίτερα αλλαγές, έγινε το 1952, γεγονός που δημιουργεί αγκυλώσεις στην εφαρμογή και εκτέλεσή του, αλλά και τεράστια δυσκαμψία στο ποσοστό αποδοτικότητας των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Εκσυγχρονισμός
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο -με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών- προς το τέλος του 2022.
Η μελέτη για την αναμόρφωση και τον ανασχεδιασμό του ΠΔΕ θα περιγράφει μια σειρά παρεμβάσεων, αρχής γενομένης από την απλοποίηση των διαδικασιών του. Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται:
- να μηχανογραφηθεί το σύστημα εξ ολοκλήρου (π.χ. υπάρχουν περιοχές που δεν είναι μηχανογραφημένες),
- να ενταχθούν στο σύστημα έγγραφα τα οποία απαιτούνται ώστε να μη χρειάζεται να τα προσκομίζουν οι αρμόδιοι όπως είναι η ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και
- να διασφαλιστεί μια ουσιαστική παρακολούθηση των έργων ώστε να ενισχυθεί και η διαφάνεια των διαδικασιών.
Αλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, επιδιώκεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να είναι ένα πρόγραμμα με προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους, δομή και σωστό προγραμματισμό. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να παίρνουν την πληροφορία για τα έργα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησής τους ώστε να ξέρουν ποια έργα έχουν χρηματοδοτηθεί και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται ή εάν, ενώ το πρόγραμμα τα έχει πληρώσει, έχουν ολοκληρωθεί.
Νέο πλαίσιο
Ενα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας που θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων είναι αυτό του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του μήνα. Ειδικότερα, το ΕΠΑ καθορίζει τις πιστώσεις και τις προτεραιότητες για την χρηματοδότηση έργων από τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ και πλέον υπάρχουν στρατηγικοί στόχοι και αναπτυξιακές προτεραιότητες όπως είναι η έξυπνη ανάπτυξη, η πράσινη ανάπτυξη, η κοινωνική ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και η εξωστρέφεια.
Το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους θα είναι μεταβατικό για την καλύτερη προσαρμογή των φορέων χρηματοδότησης του ΠΔΕ ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2022 κάθε χρηματοδότηση του ΠΔΕ θα περνάει υποχρεωτικά μέσα από το ΕΠΑ.