H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αναθεωρήσει ανοδικά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της για την Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, μετά τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος. Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά πιο συγκρατημένος στις προβλέψεις του εμφανίσθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.
Η ΕΚΤ προέβλεπε τον Ιούνιο ρυθμούς ανάπτυξης 4,6% για φέτος και 4,7% για το 2022, ενώ για το 2023 εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,1%.
Τα συν και τα πλην για την ανάπτυξη
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Λέιν είπε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου καθώς οι οικονομίες πολλών χωρών της άνοιξαν νωρίτερα από το αναμενόμενο (από τα μέσα του τριμήνου), ενώ στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και η ισχυρή παγκόσμια οικονομία καθώς και η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών.
Για το δεύτερο εξάμηνο, πρόσθεσε ο Λέιν, είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αντισταθμίζουν το καλό δεύτερο τρίμηνο, όπως το ότι οι στενότητες στην προσφορά (λόγω διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας) θα έχουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια και ότι θα υπάρξει κάποια συγκράτηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.«Και η μετάλλαξη Δέλτα, αν και έχει πιο περιορισμένο αντίκτυπο σε σχέση με προηγούμενα κύματα, παραμένει ένας αντίθετος άνεμος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Αν λάβετε όλα αυτά υπόψη - το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερο από ό,τι περιμέναμε και πώς μπορεί να είναι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο - θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές δεν είμαστε μακριά από ό,τι περιμέναμε τον Ιούνιο για το σύνολο του έτους. Πρόκειται για μία εύλογα καλά ισορροπημένη εικόνα», σημείωσε.
Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ο Λέιν απάντησε: «Οι προβλέψεις των στελεχών είναι πολύ αναλυτικές και είναι πολύ νωρίς να αναφερθούμε σε αυτές, αλλά νομίζω ότι εντόπισα τα μεγάλα θέματα: το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερο των προσδοκιών, αλλά και ότι υπάρχουν επίσης κάποιοι αντίθετοι άνεμοι: πιο εκτεταμένες στενότητες, πιθανόν κάποια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ίσως κάποιος κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα».
Η Ευρώπη θα πληγεί λιγότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα
Ειδικότερα για τον κίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι η Ευρώπη θα είναι πιθανόν από τις περιοχές που θα πληγούν λιγότερο λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και των προηγηθέντων περιοριστικών μέτρων.
«Η Ευρώπη αποτελεί περισσότερο την εξαίρεση τώρα, δεδομένης της έκτασης των εμβολιασμών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων σχετικά με την προμήθεια εμβολίων. Για μένα, η προσοχή πρέπει να στραφεί τώρα στο πώς θα επηρεαστεί ο κόσμος από τα επόμενα κύματα της πανδημίας, ακόμη και αν η Ευρώπη η ίδια θα τα διαχειριστεί αρκετά καλά».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!