Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Γιατί βλέπει θετικά τις αυξήσεις μισθών

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βλέπει θετικά μία αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη, ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

Παρά την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πάνω από το 2% τον Ιούλιο, η Σνάμπελ δήλωσε ότι «όσο και αν ακούγεται περίεργο, ανησυχούμε περισσότερο ότι ο πληθωρισμός θα είναι πολύ χαμηλός μεσοπρόθεσμα παρά πολύ υψηλός».

Αυτό, είπε, μπορεί να αλλάξει, αν τα συνδικάτα διαπραγματευθούν  υψηλότερους μισθούς, προσθέτοντας ότι οι κατάλληλες αναπροσαρμογές των μισθών θα ήταν καλή ένδειξη από την πλευρά της ΕΚΤ. «Μία αύξηση της ζήτησης λόγω υψηλότερων πραγματικών μισθών θα μας έφερνε πιο κοντά στον στόχο μας για τον πληθωρισμό – τον οποίο δεν έχουμε επιτύχει επί χρόνια – και θα μας βοηθούσε να διαφύγουμε από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων», πρόσθεσε.

Η αξιωματούχος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λόγο να αλλάξει σύντομα την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της καθώς καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, η Σνάμπελ είπε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, θα βλέπουμε πιθανότατα ακραία καιρικά φαινόμενα, σαν αυτά, πιο συχνά στο μέλλον».

Εξηγώντας τον λόγο που η ΕΚΤ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κλιματική αλλαγή, είπε ότι αυτή έχει μεγάλου βεληνεκούς αντίκτυπο στις οικονομικές εξελίξεις και συνεπώς και στη σταθερότητα των τιμών που είναι ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας, ενώ προανήγγειλε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε στο μέλλον να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από επιχειρήσεις που δεσμεύονται στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράζει μόνο πράσινα ομόλογα.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον πληθωρισμό, η Σνάμπελ είπε ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν, αν οι εταιρείες μεταφέρουν στους πελάτες τους το υψηλότερο κόστος λόγω της υποχρέωσής τους να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον και της προσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μετάβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και των ενεργειακών εταιρειών σε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας. Οι τιμές των τροφίμων, είπε, μπορεί επίσης να αυξηθούν, αν εκδηλώνονται πιο συχνά ξηρασίες ή πλημμύρες στο μέλλον.

Ωστόσο, είπε η Σνάμπελ, δεν είναι βέβαιο ότι η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς οι τιμές των ΑΠΕ μπορεί να μειωθούν αν αναπτυχθούν πιο αποδοτικές τεχνολογίες που θα επιτρέπουν φθηνότερη παραγωγή ρεύματος.

Οι τράπεζες δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στις απαιτήσεις της ΕΚΤ

Οι τράπεζες, είπε, δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ΕΚΤ σχετικά με την κλιματική αλλαγή. «Η ΕΚΤ ως επόπτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει καταστήσει ήδη σαφές σε αυτές ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Ωστόσο, οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις. Η πρόοδος που έχει γίνει από επιμέρους τράπεζες ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό: ενώ κάποιες τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, άλλες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει».  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ